Тепер і ми «світового» рівня

17.07.2007
Тепер і ми «світового» рівня

Збірна України нарешті вийшла до Світової групи.

      Попри те, що український жіночий теніс останніми роками помітно прогресує, наша збірна у розіграші неофіційного командного чемпіонату світу — Кубка Федерації — все ще залишалася аж у третьому дивізіоні. Вибратися з євро-африканської зони нашим дівчатам вдалося тільки тепер. Вигравши квітневий турнір у Болгарії, підопічні капітана Володимира Богданова отримали право поборотися за вихід до другої Світової групи з командою Австралії — суперником приблизно нашого рівня.

      Невідомо, як розгорталися б події на Зеленому континенті, але фортуна вирішила посміхнутися українкам: нещодавно отримала травму провідна австралійська тенісистка Саманта Стосур (29-й номер світового рейтингу), що значно полегшило завдання «синьо-жовтих».

      До двобоїв на хардових кортах передмістя Голд Коста — Ешмора — наша команда готувалася з початку минулого тижня. На передматчевій прес-конференції Володимир Богданов розцінив шанси суперників як рівні, тоді як його австралійський опонент Девід Тейлор віддав перевагу гостям. Свою думку він обгрунтував тим, що на недавньому відкритому чемпіонаті Франції Україна була третьою за кількістю учасниць. І хоча українки видатних успіхів ні на «Ролан Гаррос», ні на Уїмблдоні не досягли, теніс у їхньому виконанні виглядав привабливим і надавав привід для оптимізму.

      Результати обох суботніх матчів підтвердили думку керманича збірної Австралії. Олена Бондаренко (22-й рейтинг WTA) довела свою перевагу над Алісою Молік (68) — 6:3, 6:4, а її сестра Катерина (47) приємно здивувала, не залишивши каменя на камені від Ніколь Пратт (46) — 6:0, 6:1. Вже в першому недільному двобої Бондаренко-старша оформила перемогу гостей, впоравшись із Пратт у двох сетах — 7:5, 6:4.

      Відтак отримала шанс виступити в одиночному розряді Юліана Федак із Нової Каховки, але програла Кейсі Деллаква — 4:6, 2:6. Утім останнє слово залишилося за українками. У парній зустрічі Катерина Бондаренко в дуеті з донеччанкою Юлією Бейгельзімер не дозволили обіграти себе більш досвідченим Рене Стаббс і Молік — 2:6, 6:3, 6:3.

      Таким чином, збірна України вперше пробилася до ІІ Світової групи, де проведе свій дебютний матч у квітні 2008 року. Раніше наші дівчата двічі зупинялися на стадії «плей-оф» — у 2002-му й 2004-му.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Відбулися півфінальні двобої у першій Світовій групі Фед Кап. Збірна Італії зусиллями Ск'явоне, Гарбін, Сантанджело та Вінчі з рахунком 3:2 удома здолала Францію, за яку грали Моресмо, Головін, Деші й Бремон. А росіянки Петрова, Чакветадзе й Весніна у гостях із таким самим рахунком вибили з розіграшу команду США (В. Уїльямс, Кінг, Ту, Реймонд). Тож у вирішальній дуелі за Кубок зійдуться збірні Росії й Італії.