Микола Томенко, заступник лідера Блоку Юлії Тимошенко: Наша команда розробляє «П'ятирічку успіху для України» — План дій на 2007—2012 роки

17.07.2007
Микола Томенко, заступник лідера Блоку Юлії Тимошенко: Наша команда розробляє «П'ятирічку успіху для України» — План дій на 2007—2012 роки

      Надзвичайно важливою напередодні парламентських виборів є стратегія розвитку України. На жаль, сьогодні через взаємні звинувачення, інтриги щодо виборчих блоків та обговорення складу партійних списків поза увагою політиків залишається дискусія про те, якими будуть пріоритети законодавчої діяльності наступного складу парламенту та основні державні програми майбутнього уряду. Поза увагою політиків опинилося найголовніше — стратегія розвитку країни протягом найближчих п'яти років, на які обирається наступний парламент.

      Принципово важливо, щоб суспільство знало, які обов'язки бере на себе кожна політична сила і які соціальні та економічні стандарти вона зобов'язується виконувати щорічно протягом п'яти років. Тому в передвиборчій програмі БЮТ буде чітко обгрунтовано, як наша політична сила бачить забезпечення оптимального співвідношення показників, наприклад, заробітних плат, пенсій, з одного боку, та цінової політики в житлово-комунальній сфері, цінах на газ тощо — з іншого.

      Саме тому команда БЮТ зараз працює над розробкою Плану дій на 2007-2012 роки, своєрідною «П'ятирічкою успіху для України», в якому буде представлений конкретний перелік програм та механізмів діяльності влади на найближчі 5 років. У його основі — програма діяльності уряду Тимошенко «Назустріч людям» та програма діяльності Коаліції демократичних сил, підписана «Нашою Україною» та Блоком Юлії Тимошенко. Ми розробляємо конкретний план дій, законопроекти та механізми втілення у життя тих принципів, які закладені у наших програмах. Вони будуть розписані у часі, міститимуть визначені дати, цифри та індикатори виконання.

      Основними складовими «П'ятирічки успіху для України» є план законодавчої діяльності парламенту та програма діяльності уряду на 5 років. Зауважу, що після ухвалення у лютому 2005 року 357-ма народними депутатами програми діяльності уряду Юлії Тимошенко уряд Юрія Єханурова і Віктора Януковича своїх програм діяльності так і не затверджували в парламенті.

      Незважаючи на опозиційний статус, команді БЮТ вдалося законодавчо унеможливити продаж газотранспортної системи України — Верховна Рада прийняла закон про заборону її приватизації. Завдяки рішучій позиції наших депутатів у місцевих радах було зменшено, порівняно із запланованими, тарифи на комунальні послуги.

      Під нашим тиском Кабінету Міністрів довелося підвищити пенсії та зарплати, а також зберегти у повному обсязі виплату допомоги при народженні дитини, запроваджену урядом Юлії Тимошенко. Серед важливих гуманітарних досягнень нашої команди — заборона на закриття та перепрофілювання закладів фізичної культури та спорту. На жаль, наші принципові ініціативи щодо зняття депутатської недоторканності у V скликанні Верховної Ради не підтримала жодна політична сила, а наш законопроект про скасування депутатських пільг був провалений неголосуванням депутатів із фракцій Партії регіонів та «Нашої України».

      Основне гасло нашого Плану дій було і залишається незмінним — вільна людина у справедливій державі. Стратегічною метою БЮТ є досягнення нової якості життя громадян, запровадження соціальних, економічних та демократичних європейських стандартів життєдіяльності людини, суспільства та держави.

      Розроблена нами програма буде обговорюватися та вдосконалюватися під час передвиборчої кампанії на громадських форумах у різних регіонах України. Принципово, що до участі у цих регіональних форумах ми плануємо залучити не лише наших партійних активістів чи прихильників. У наробці конкретних пропозицій будуть задіяні представники місцевого самоврядування, лідери громадських організацій, експерти і практики, котрі мають успішний досвід вирішення певних проблем. Результатом нашої роботи стануть план розвитку країни, конкретних регіонів з нагальних питань, які стосуються якості життя усіх. Це — вирішення проблем місцевого самоврядування, освіти, охорони здоров'я, екологічної безпеки, підтримки спорту та здорового способу життя.   

      Основою «П'ятирічки успіху для України» стануть програми регіонального розвитку. Однією з них буде програма розвитку міста Києва як української столиці на найближчі п'ять років, ключовим елементом якої буде створення разом з громадськістю відкритого і прозорого механізму прийняття рішень з питань землі й власності у столиці, контроль за виконанням бюджету столиці, ефективний розвиток міського транспорту, соціальної сфери, культури, вирішення проблем довкілля.

      Важливим для нас є також розробка таких пріоритетних на найближчі 5 років напрямів, як енергетична безпека держави, модернізація транспортної та комунальної інфраструктури країни, програма підготовки до проведення «Євро-2012», розвиток туристичної галузі.

      Ці та інші пропозиції, підказані суспільством, стануть основою для національних стратегічних ініціатив, які допоможуть нашій країні стати справді успішною. А голосування під час виборів буде своєрідним фактором легітимації розробленого нами Плану дій на 2007—2012 роки.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>