Дует в альма-матер: флейтист Юрій Шутко зіграв разом з японським піаністом для підтримки українців

10.04.2024
Дует в альма-матер: флейтист Юрій Шутко зіграв разом з японським піаністом для підтримки українців

Концерт Юрія Шутка та Юсуке Ішії в Каунасі.

Музика французьких творців Сезара Франка, Сесілі Шамінад, Альберта  Русселя та Франсіса Пуленка звучала в Литві у виконанні соліста Національної філармонії України, заслуженого артиста, флейтиста Юрія Шутка, який грав у дуеті з японським піаністом Юсуке Ішії.
 
Таке незвичне поєднання виникло заради підтримки українців у часи повномасштабної збройної агресії росії та збору коштів. Ініціатором події став видатний литовський музикознавець, доктор Даріюс Кучінскас, а організатором — президентка Каунаського департаменту Литовсько-Французького товариства Біруте Стракшєнє.
 
Перший концерт відбувся у Вільнюсі в камерній залі Палацу конгресів Литовської академії музики й театру за сприяння завідувача кафедри духових і ударних інструментів — знаного соліста-гобоїста та диригента Робертаса Бейнаріса. Саме до цього навчального закладу 40 років тому вступив Юрій Шутко, де навчався у класі професора, видатного флейтиста Альгірдаса Візгірди. 
 
Піаніст Юсуке Ішії музичну освіту здобув у Музичному коледжі Кунітачі у рідній Японії. Потім вступив до Національної вищої консерваторії Парижа, де вивчав гру на фортепіано, теорію музики та вокальний акомпанемент. 
 
Сучасна класична музика — його особливий інтерес. У цій галузі він співпрацював з багатьма композиторами, такими як Юміко Йокой, Ален Лув’є, Маттіас Пінчер, Марк Андре, Мартін Маталон, Жерар Пессон, Жак Лено, та записав компакт-диски.
 
Сьогодні Юсуке Ішії є докторантом Каунаського технологічного університету, куди вступив через бажання познайомитися з творчістю легендарного литовського композитора Вітаутаса Бацевічюса, музику якого він записав і видав минулого року. 
 
Виконання відомих творів французьких композиторів українсько-японським дуетом викладачі та студенти академії музики й театру зустріли гучними оваціями. Справжній фурор музиканти викликали на концерті, що відбувся в музеї Мікалоюса Константінаса Чюрльоніса в Каунасі.
 
До камерної зали завітала сила-силенна людей, тож довелося приставляти додаткові крісла. За словами організаторки Біруте Стракшєнє, цього виступу жителі Каунаса з нетерпіннями чекали майже два місяці, а обговорюють кілька тижнів поспіль. 
 
У переповненому залі музикознавець Даріюс Кучінскас познайомив публіку з історією написання музичних творів, які виявилися знаковими для композиторів.
 
Так, «Концертіно для флейти й фортепіано» Сесіль Шамінад написала 1902 року на замовлення Паризької консерваторії для випускного іспиту флейтистів. Цей твір і досі користується чималою популярністю. 
Юрій Шутко та Юсуке Ішії з організаторами концерту у 
Вільнюсі — Даріюсом Кучінскасом, Робертасом Бейнарісом 
та Казисом Даугелою.
Фото надані авторкою.
 
Сюїту «Гравці на флейті» Альбер Руссель 1924 року створив про відомих в історії флейтистів — бога Пана, пастиря Тітіра, Крішни та головного героя роману Анрі де Реньє «Грішна жінка» — Месьє де ля Пежоді, який майстерно грав на флейті, але все ж більше любив жінок... Кожну частину твору він присвятив відомим флейтистам. 
 
А Франсіс Пуленк 1957 року взявся писати сонату для флейти й фортепіано, тому що обожнював духові інструменти, звучання яких нагадує людський голос. Відтак соната стала найзнаковішим твором у репертуарі флейтистів.
 
Така ж доля спіткала й сонату композитора та органіста Сезара Франка, який написав її у 63 роки і завдяки їй отримав визнання та славу.
 
У порівнянні з переважною частиною камерного репертуару цей твір вирізняється складністю фортепіанної партії. Композитор, маючи від природи великі руки, наситив її фактуру потужними акордовими й октавними пасажами, з якими ефектно впорався піаніст Юсуке Ішії. Його чуйна гра в дуеті з українським флейтистом Юрієм Шутком підкорила серця литовської публіки.
 
«Я у захваті від професійного виконання Юсуке Ішії, професійна майстерність якого дозволила нам лише за дві репетиції досягти гармонійної гри в інтернаціональному дуеті», — поділився враженнями Юрій Шутко, який єдиний в Україні грає на золотій флейті японської фірми Sankyo та є її обличчям у світі. 
 
Водночас він зазначив, що одразу ж пристав на запропоновану Даріюсом Кучінскасом ідею виконати французьку музику в Литві в дуеті з японським піаністом.
 
«Вона видалася мені блискучою, хоч і дещо ризикованою. Зрештою я отримав неоціненний досвід дуетного виконання і й досі перебуваю під враженням від співпраці з японським колегою. Сподіваюся, це не востаннє», — поділився Юрій Шутко, дякуючи литовським друзям за чудову організацію благодійних концертів.