Рок Фаргас і звуки війни: втретє з початку повномасштабного вторгнення відбудеться KharkivMusicFest

10.04.2024
Рок Фаргас і звуки війни: втретє з початку повномасштабного вторгнення відбудеться KharkivMusicFest

«Київська камерата», скрипалька Богдана Півненко і диригент Рок Фаргас. (Колаж «України молодої».)

«Слухати. Чути. Відчувати». Такий меседж цьогорічного фестивалю KharkivMusicFest, старт якого планують на 13 квітня — попри напружену ситуацію через ворожі обстріли у прифронтовому місті.
 
Утім організатори вважають, що концерт-відкриття і подальші заходи до 1 червня додаватимуть людям упевненості в період війни, яку веде рф.
 
Бо проведення вже традиційного фестивалю класичної музики — це про відчуття й зміни, які відбуваються з кожним, про важливість чутливості до часу, в якому живемо, й гостроту почуттів.
 
А ще — про творчу силу згуртованості; про те, що бентежить, надихає і підтримує.
 
Зі зрозумілих причин місця проведення концерту-відкриття фестивалю KharkivMusicFest, потрапити на який можна безкоштовно за попередньою реєстрацією, попередньо не оголошують.
 
«Попри непрості умови, в яких ми вже котрий рік живемо і працюємо, наш фестиваль щороку відбувається, і я глибоко переконаний, що так і має бути, — коментує президент фестивалю Сергій Політучий. — І це не тільки про культуру спротиву, про демонстрацію того, що прифронтовий Харків живий і залишається культурним центром, у якому відбуваються фестивалі, концерти тощо, куди приїжджають зірки зі світовим ім’ям. Не тільки про те, що таким чином ми комунікуємо й зі співвітчизниками, і з закордонною аудиторією, показуючи, яке місто зараз, які у ньому ми. Фестиваль виконує важливе з погляду гуманізму завдання — мистецтво підтримує людей, дарує людям душевну втіху, змогу відволіктися від страшних реалій війни. Це та рідкісна можливість хоча б на деякий час переключитись і, можливо, трохи підзарядити свої внутрішні ресурси». 
 
У листопаді минулого року KharkivMusicFest представив у Києві в межах проєкту «Філармонія нескорених» програму «Медитації в часі» за участю Національного ансамблю солістів «Київська камерата» під орудою молодого іспансько-німецького диригента Рока Фаргаса, який уперше виступав в Україні. Тепер, 13 квітня, він диригуватиме концерт у Харкові.
 
«Це велика честь для мене — виступити в Харкові. Коли мене запросили стати частиною фестивалю, я відчув, що для людей це буде важливо — в такі важкі часи віднайти трохи нормальності буття, насолодитися чудовими моментами, які дарує музика», — прокоментував Рок Фаргас.
 
Диригент родом з Барселони, вивчав музику в Кембриджському університеті (Велика Британія). Здобув ступінь магістра з історичного виконавства та оркестрового диригування в Королівській академії музики в Лондоні. «Київська камерата» з Роком Фаргасом нещодавно зіграла три концерти в Німеччині: Потсдамі, Берліні та Лейпцигу.
 
Уперше в Харкові на відкритті KharkivMusicFest-2024 прозвучить гімн-реквієм «Місто Марії», присвячений трагедії Маріуполя, українського композитора Золтана Алмаші. Цей музичний твір розчулює слухачів із 2022 року.
 
У програмі концерту представлять також твори композиторів, які пов’язані з Харковом. Так, угорський знавець національного мелосу Бела Барток концертував у місті на початку ХХ століття.
 
В архівах збереглися афіша й рецензії. Тепер звучатиме його Дивертисмент для струнного оркестру. Віталій Губаренко — уродженець Харкова.
 
Тут починав свою блискучу композиторську й педагогічну кар’єру. Його музика — Концерт для флейти — повертається до міста у рік 90-ліття автора, хоча прожив він лише 65.
 
Твір Концерт для скрипки з оркестром українського композитора Володимира Зубицького — надзвичайно складний як для оркестру, так і для соліста.
 
Він існує в рукописі й ексклюзивно виконується «Київською камератою» і скрипалькою Богданою Півненко. І хоч композитор — частий гість Харкова, концерт-відкриття KharkivMusicFest із його твором буде особливим.
 
Важливе символічне значення має власне участь у відкритті фестивалю «Київської камерати» — на 30-річчя діяльності оркестру.
 
«Цей концерт ми присвячуємо Валерію Матюхіну — засновнику колективу, його рідному Харкову. Цього року Валерію Олександровичу, якого не стало майже рік тому, виповнилось би 75. Він давно хотів приїхати у місто народження зіграти українську музику, яку пропагував усе життя, але не встиг», — розповіла Катерина Супрун, заступниця художнього керівника відомого у світі колективу, кожен музикант якого є віртуозом та сольним виконавцем. 
 
Звучання у концерті-відкритті Concerto Rutheno для фортепіано авторства справжнього філософа в музиці Олександра Козаренка нагадає у прифронтовому місті про цього вітчизняного композитора зі Львова, якого називали лицарем української музики. Його твори вже стали класикою, яку виконують видатні солісти, оркестри й ансамблі.
 
Упродовж усього творчого шляху, який обірвався через хворобу минулого року, Олександр Козаренко цілеспрямовано популяризував світові українських композиторів: Миколу Лисенка, Анатолія Кос-Анатольського, Бориса Лятошинського.
 
Звучатиме також на відкритті фестивалю Струнна симфонія №9 до-мінор Фелікса Мендельсона-Бартольді. У програмі концерту вона буде нагадуванням про композитора, який популяризував ім’я Йоганна Себастьяна Баха. 
 
«Ми зараз зовсім по-іншому прислухаємося до всього, що звучить навколо, — зазначає Юлія Ніколаєвська, професорка, програмна директорка KharkivMusicFest. — Ми чуємо найменші нюанси, розрізняємо відтінки звуків. Ми дійсно стали більше відчувати життя — його біль, страх, страждання, радість». 
 
Організатором фестивалю є фонд громади Харкова «Толока». Програма включає концерти альтернативного плану, виступи дитячого та фестивального оркестрів, проєкти «Кольорова класика», «Чуттєвості», Kharkiv Art Therapy Days-2024, «Музичні читанки».