Розв’язка близько: клуби УПЛ розпочали вирішальну частину чемпіонату

03.04.2024
Розв’язка близько: клуби УПЛ розпочали вирішальну частину чемпіонату

Капітан «Динамо» Ярмоленко відзначив повернення на поле голом «Ворсклі». (Фото: ФК «Динамо».)

Після виконання збірною завдання з виходу на Євро-2024 представники УПЛ у піднесеному настрої повернулися до внутрішніх змагань, де на них чекає розв’язка сезону — у квітні і травні визначаться чемпіон та володарі «срібла» і «бронзи», а також володар Кубка та команди-невдахи, котрі вилетять до Першої ліги.
 
Головними претендентами на «золото» після перших п’яти «весняних» турів є наші гранди — «Шахтар» і «Динамо»: «гірники», маючи два матчі в запасі, вийшли на чисте перше місце, а кияни у разі перемоги в перенесених поєдинках обійдуть і «Дніпро-1», і «Кривбас».
 
Минулого тижня і «Шахтар», і «Динамо» влаштували голеву феєрію, «на класі» розгромивши «Оболонь» і «Ворсклу» відповідно. І у складі донеччан, і у «біло-синіх» погоду на полі робили саме збірники та ті, хто має шанси потрапити до головної команди найближчим часом.
 
Так, у протистоянні «гірників» з «Оболонню» феєрив Мар’ян Швед, котрий відновився після травм і знову прагне грати за збірну.
 
А розгромити «Ворсклу» динамівцям допомогли голи стабільних гравців збірної — Шапаренка, Ваната (який зміцнив лідерство у бомбардирській гонці) та Андрія Ярмоленка, котрий нарешті повернувся на поле після важкої травми коліна. Досвід капітана «Динамо» і збірної точно знадобиться команді Реброва в Німеччині, тож 34-річний нападник має два місяці для повернення до найкращих кондицій.
 
«Радий повернутися на поле, дякую всім, хто допомагав це зробити. Дякую родині, друзям та партнерам по команді за підтримку!» — прокоментував свій камбек Ярмоленко.
 
Намагається не збавляти темп і «Кривбас», який після трьох перемог поспіль має найбільше шансів на те, аби нав’язати боротьбу «грандам». Криворіжці вже поступово готуються й до дебюту в єврокубках: за словами віцепрезидента клубу Артема Гагаріна, «Кривбас» у разі кваліфікації до євротурнірів (а до цього все йде) розглядає варіант із проведенням матчів у Німеччині. 
 
Претендують на місця у зоні Ліги Європи та Ліги Конференцій і «Дніпро-1» з «Рухом». 
 
А от медальні перспективи «Полісся» виглядають туманними — після чотирьох поразок поспіль житомиряни вилетіли з топ-5. Утім «Полісся» має шанс для виходу в єврокубки і через Кубок: у півфіналі дебютант УПЛ цього тижня зіграє з «Ворсклою». Ще одного фіналіста визначать між собою «Шахтар» і «Чорноморець».
 
До слова, саме «моряки» в минулому турі засмутили житомирський колектив, завдавши в гостях супернику розгромної поразки. «Це було найкраще відображення того футболу, в який ми хочемо грати», — заявив очільник одеського колективу Роман Григорчук. 
 
Залишившись без головного тренера, в «Поліссі» активно шукають наступника для Юрія Калитвинцева. І подейкують, що серед можливих кандидатів президент клубу Геннадій Буткевич розглядає нинішнього наставника «Чорноморця». Начебто тренер уже провів попередні перемовини й передбачається, що його переїзд з Одеси до Житомира може відбутися в літнє міжсезоння. 
 
ТАБЛО
Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 22-й тур. «Оболонь» — «Шахтар» — 0:3, «Полісся» — «Чорноморець» — 1:4, «Верес» — «Кривбас» — 0:2, «Минай» — «Олександрія» — 2:2, «Зоря» — «Металіст-1925» — 2:1, «Ворскла» — «Динамо» — 1:5, «Колос» — «Дніпро-1» — 0:2, «Рух» — «ЛНЗ» — 1:0.
Турнірне становище: «Шахтар» — 46 (20 матчів), «Кривбас» — 46, «Дніпро-1» — 42, «Динамо» — 41 (19), «Рух» — 39, «Полісся» — 33, «Ворскла» — 29, «Чорноморець» — 26, «ЛНЗ» — 25, «Колос» — 24 (21), «Олександрія» — 24 (21), «Зоря» — 22 (19), «Оболонь» — 18 (21), «Верес» — 16 (21), «Металіст-1925» — 16, «Минай» — 14 (21).