Нові удари по ВДК і НПЗ, боротьба з агентами фсб: Сили безпеки й оборони нищать ресурси рашистів

27.03.2024
Нові удари по ВДК і НПЗ, боротьба з агентами фсб: Сили безпеки й оборони нищать ресурси рашистів

Мобільні вогневі групи на сторожі нашого неба. (Фото з фейсбук-сторінки Генштабу ЗСУ.)

До Києва 25 березня залетіли залишки двох гіперзвукових російських «Цирконів», які збила українська ППО.
 
На відміну від атаки 7 лютого розхваленим ворогом ракетам вдалося набрати розрекламованої швидкості, тому вони були готові уразити цілі вже за кілька хвилин після запуску.
 
Втім, як і минулого разу, умілі оператори нашої ППО перехопили їх над столицею. У результаті замість будівлі СБУ, куди, за попередніми даними, летіла смертоносна зброя, уламки уразили цивільні об’єкти. 
 
Працівники Служби безпеки України у день атаки відзначали своє професійне свято, головною подією якого стала пресконференція очільника відомства Василя Малюка.
 
«Я б не недооцінював ворога, проте ми їх обіграли по всіх ключових напрямках, — сказав він в інтерв’ю телеканалу ICTV. — СБУ стала воюючою спецслужбою воюючої країни». 
 
За його словами, лише минулого року співробітники відомства викрили 47 російських агентурних мереж, до яких у тому числі були залучені й окремі народні депутати та представники Сил оборони.
 
Зокрема, до рук правоохоронців потрапила група молодиків у Київській області, які проходили курси операторів бойових дронів і готували диверсію зі знищення системи Patriot за завданням фсб росії.
 
Припинила існування й мережа на Одещині, що збирала й передавала ворогу дані для ракетних обстрілів. Її куратора вдалося витягнути з Придністров’я.
 
СБУ також провела 13 успішних операцій з ураження російських НПЗ, які зараз суттєво скоротили обсяги продажу палива за кордон.
 
«Саме за рахунок експорту нафтопродуктів росія поповнює свій бюджет, — сказав пан Малюк. — Це фактично третина їхнього бюджету і левова частка їхнього військового бюджету». 
 
До речі, під час останнього прильоту наших дронів до окупованого Севастополя було пошкоджено не лише нафтобазу і великий вузол зв’язку, а й два великі десантні кораблі «Азов» та «Ямал».
 
За даними представника ВМС ЗСУ Дмитра Плетенчука, тепер на озброєнні в рф є всього три ВДК. До великої війни їх було 13. 
 
Почала отримувати гідну відповідь росія і за понівечену в Україні енергетику. Позавчора вночі потужні вибухи пролунали в районі Новочеркаської ГРЕС. Це найбільша теплоелектростанція і друга за потужністю після Ростовської АЕС електростанція у цьому регіоні. 
 
Тамтешній губернатор написав про «загоряння» на об’єкті та відключення двох із дев’яти енергоблоків.
 
Тим часом на «нулі» й далі тривають позиційні бої. Уздовж лінії Куп’янськ—Сватове—Кремінна просування ворога вперед не зафіксовано.
 
Українська бригада, яка діє на Лиманському напрямку, повідомила про штурмові дії російських військ групами до 30 осіб разом із двома-трьома одиницями бронетехніки в районі лісового масиву Серебрянське.
 
Рашисти дещо просунулися 25 березня у ході інтенсивних локалізованих наступальних операцій поблизу Сіверська і продовжують активність на заході від Бахмута, де тривають позиційні бої. 
 
P.S. Як повідомляють у ВМС, ЗСУ уразили ракетою «Нептун» великий десантний корабель «Костянтин Ольшанський» у Криму, після чого той втратив боєздатність. Цей український ВДК москалі вкрали під час окупації нашого півострова 10 років тому.