Технології проти «м'ясних штурмів»: українські військові нищать ворога за допомогою БПЛА та сучасної артилерії

20.03.2024
Львівські десантники за підтримки сусіднього підрозділу зупинили черговий наступ російських загарбників на Бахмутському напрямку.
 
«Ворог декількома колонами техніки, загалом більше десятка одиниць, а саме танками та бойовими машинами піхоти, спробував штурмувати позиції наших бійців, обравши декілька напрямків для удару, — повідомили у командуванні Десантно-штурмових військ ЗСУ. — Аеророзвідка вчасно помітила активність росіян та скорегувала артилеристів». 
 
Схожа ситуація сталася і в районі Авдіївки, де наша «Мста-Б» вступила у бій проти їхнього «Спартака». Броньований «гантрак» окупантів з 57-міліметровою гарматою С-60 було виявлено на околицях міста.
 
Роботу розпочали оператори артилерії і, застосувавши вогонь «Мсти», уразили надію орків з першого пострілу.
 
«Пошкоджено сам броньовик і гармату ворога, — написали військові в телеграмі. — Це «привіт» від бійців 2-го САДн Третьої штурмової бригади». 
 
А про підрозділ «Білий вовк», що входить до складу Центру спецоперацій «А» СБУ, вже ходять легенди. Добровольці-патріоти давно працюють у найгарячіших точках фронту. Вони брали участь в операціях з оборони Київщини та звільнення територій Харківської, Запорізької, Донецької і Херсонської областей.
 
«Найяскравішим результатом «Білого вовка» є кількість знищеної техніки ворога — щонайменше 8 тисяч одиниць з початку повномасштабного вторгнення, — повідомив керівник ЦСО Євген Хмара. — І це ще не все. Вони також знищили близько 300 об’єктів, таких як фортифікаційні споруди, склади, вогневі позиції».
 
Вдалі операції на фронті і ефект палаючої росії, який влаштовують замалим не щодня українські оператори БПЛА, — це результат пошуку асиметричних рішень у ситуації, коли ворог перемагає у боях кількістю особового складу. Як повідомив учора головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, технологічна складова нашої армії й далі посилюватиметься.
 
«Розвиток застосування безпілотних систем — це мій пріоритет, — написав він він у телеграмі. — У Збройних силах України за цей напрямок відповідає мій заступник, Герой України полковник Вадим Сухаревський. Окремий акцент — на підготовці фахівців з радіоелектронної боротьби, безпілотних систем, автоматизованих систем управління тощо».
 
Схожу заяву зробив і Володимир Зеленський після чергової Ставки. Він озвучив намір вийти цього року на «максимальне українське оборонне виробництво за весь час незалежності». Мовляв, ідеться про «очевидну стратегічну перспективу України».
 
Тим часом ворог намагається просуватися по всій лінії фронту. За даними Генштабу, в понеділок, 18 березня, рашисти безуспішно наступали вздовж лінії Куп’янськ—Сватове—Кремінна.
 
Атаки вдалося відбити поблизу Куп’янська, Синьківки і Терніва. Водночас активні бої тривають у передмісті Бахмута, Авдіївки, а також на кордоні між Донецькою та Запорізькою областями. Гаряче нині і в Кринках. Є повідомлення, що поблизу Білогорівки, на південь від Кремінної, помітно активізувалися корпуси так званої «лнр» і чеченські бойовики.