Динамівці втратили очки у матчі з передостанньою командою УПЛ, а новачок еліти залишився без головного тренера

13.03.2024
Динамівці втратили очки у матчі з передостанньою командою УПЛ, а новачок еліти залишився без головного тренера

Зумівши набрати з «Поліссям» лише одне очко в трьох матчах, Юрій Калитвинцев залишив посаду головного тренера житомирського клубу. (Фото з сайту polissyafc.com.)

Зовсім небагато знадобилося часу чинному чемпіону країни, аби після зимової перерви вийти з тіні своїх конкурентів і посісти чільну позицію в турнірній таблиці національного чемпіонату.
 
Затяжна пауза між першою та другою половинами футбольного сезону в Україні — це доволі непросте випробування для учасників цих змагань.
 
А від того, яким чином команди проводять цю невидиму широкому загалу ділянку турнірної дистанції, багато в чому й залежить їхній кінцевий успіх у ЧУ.
 
Коли учасники УПЛ сезону 2023/2024 вирушали на зимові канікули, у призовій трійці були відсутні обидва флагмани вітчизняного футболу.
 
Натомість у лідерській групі чемпіонату після 17 турів фігурували команди, які мало хто очікував там побачити. Особливо це стосувалося новачка елітного дивізіону — «Полісся».
 
Під орудою Юрія Калитвинцева житомиряни восени демонстрували стабільну та продуктивну гру й утримували високі позиції. 
 
Однак після рестарту чемпіонату «Полісся» відверто забуксувало. У трьох матчах поспіль житомирський клуб не здобув жодної перемоги (нічия та дві поразки). Як наслідок — виліт із призової трійки і втрата головного тренера.
 
«Юрій Калитвинцев самостійно вирішив піти у відставку. Це було надважке для нього рішення, так само і для мене — погодити його», — повідомив президент «Полісся» Геннадій Буткевич.
 
За словами власника клубу, Калитвинцев відчув психологічну втому й, аби не підвести команду, вирішив ухвалити непросте для себе рішення.
 
Найближчим часом «Полісся» очолюватиме в статусі в. о. Сергій Шищенко. Водночас ходять чутки, що до Житомира може приїхати й тренер-легіонер, хоча Геннадій Буткевич запевняє, що «Полісся» має очолити вітчизняний спеціаліст.
 
Спрогнозувати подальший розвиток подій у цій історії доволі складно. Успішно провести «чемпіонські раунди» (так у боксі говорять про кінець дистанції) здатен далеко не кожен колектив, аж надто той, який проводить свій перший сезон в еліті. Водночас саме робота на фінішній прямій і має вирішальне значення в розподілі призових місць.
 
У цьому плані «Шахтар» володіє беззаперечною перевагою над конкурентами. За останні десять років «гірники» вісім разів вигравали чемпіонат, відтак їхня поява нагорі турнірної таблиці виглядає цілком закономірно.
 
Без сумніву, в донецькому клубі краще за інших знають, як правильно розподілити сили по турнірний дистанції. При цьому озиратися на суперників підопічним Марино Пушича вже не потрібно, адже тепер і за набраними, і за втраченими очками одноосібним лідером ЧУ є саме «Шахтар».
 
А посприяла цьому осічка «Динамо» у Рівному, де місцевій команді, передостанній у чемпіонаті, вдалося перервати шестиматчеву переможну серію «біло-синіх».
 
«Хочу відверто сказати, що сьогодні ми не були схожими самі на себе, тому результат закономірний. Сьогодні у наших гравців я побачив не таке бажання, на яке очікував. На жаль, ми не довели цю гру до перемоги. Неприємно втрачати очки на останніх секундах матчу», — так прокоментував нічию з «Вересом» головний тренер динамівців Олександр Шовковський.
 
Чергових очкових втрат у ЧУ зазнав «Дніпро-1», який на власному полі поступився «Рухові». А от інший учасник чемпіонських перегонів — «Кривбас» — знову переміг. Як і у «Шахтаря», в активі криворізької команди тепер 12 переможних поєдинків і висока друга позиція в табелі про ранги. 
 
ТАБЛО
Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 20-й тур. «Зоря» — «Минай» — 2:0, «Верес» — «Динамо» — 1:1, «Дніпро-1» — «Рух» — 0:1, «Металіст-1925» — ЛНЗ — 1:1, «Шахтар» — «Колос» — 3:2, «Чорноморець» — «Ворскла» — 0:1, «Полісся» — «Олександрія» — 1:2, «Кривбас» — «Оболонь» — 1:0.
Турнірне становище: «Шахтар» — 40 (18 матчів), «Кривбас» — 40, «Дніпро-1» — 38, «Динамо» — 35 (17), «Рух», «Полісся» — 33, «Ворскла» — 29, «Колос» — 24 (19), ЛНЗ — 24 (19), «Чорноморець» — 23 (19), «Олександрія» — 20 (19), «Зоря» — 19 (17), «Металіст-1925» — 16, «Оболонь» — 15 (19), «Верес» — 13 (19), «Минай» — 10 (18).