У перших поєдинках сезону «Шахтар» виборює право на участь в 1/8 фіналу Ліги Європи

21.02.2024
У перших поєдинках сезону «Шахтар» виборює право на участь в 1/8 фіналу Ліги Європи

У першому офіційному поєдинку нового року «Шахтар» урятував нічию в матчі з «Марселем». (Фото з сайту shakhtar.com.)

У Європі поновився міжнародний футбольний сезон, а в Україні клуби-учасники УПЛ готуються до рестарту національного чемпіонату. Першим поєдинком другої частини ЧУ-2023/2024 буде матч між черкаським ЛНЗ та лідером перегонів — криворізьким «Кривбасом», який відбудеться 23 лютого в Ковалівці. А на день раніше донецький «Шахтар» проведе матч-відповідь стикового раунду Ліги Європи проти французького «Марселя», в якому суперники розіграють путівку до 1/8 фіналу турніру.
 
Їхнє перше побачення завершилося результативною нічиєю — 2:2. «Ми заздалегідь знали, що таке протистояння не вирішуватиметься в першій грі, тому сміливо підходимо до повторної зустрічі. Ми показали, як добре можемо грати. Це буде складна виїзна гра проти серйозного суперника, але ми готові. Ми знову будемо конкурувати та, звісно, будемо намагатися перемогти», — наголосив очільник «гірників» Марино Пушич.
 
Очоливши українського флагмана по ходу сезону, під час зимової паузи боснієць отримав достатньо часу для знайомства з новими підопічними. А офіційна дуель з «Марселем» — хороша можливість для перевірки зимових напрацювань.
 
«Євроарена — це подіум, де ми всі хочемо грати та бути присутніми якомога довше. Справді, це займає багато часу та енергії. Але, на мою думку, кожен амбітний тренер та спортсмен повинен завжди діяти на максимумі. Ми націлюємося в сезоні на всі трофеї», — пояснив свою філософію Пушич.
 
Напередодні матчу-відповіді з «Шахтарем» керівництво «Марселя» відправило у відставку італійського наставника Дженнаро Гаттузо. А перед тим його підопічні вдома мінімально програли «Бресту». «Марсель» досяг дна», — незадовго до розлучення з бронзовим призером попереднього чемпіонату, котрий нині посідає дев’яте місце в чемпіонаті Франції, заявив італійський фахівець. 
 
Зазвичай тренерська відставка допомагає команді прокинутися й з новими силами рушити турнірним шляхом. На домашньому «Велодромі» гравцям «Марселя» вболівальники точно допоможуть прокинутися, і Марино Пушич готує свій колектив до непростого виїзного протистояння.
 
Так само нічого не обіцяє донецькому гранду легкого життя й на вітчизняній арені, хоча бразильські новобранці (Марлон Гомес та Кевін) можуть допомогти «помаранчево-чорним» у багатовекторних змаганнях. «Шахтар», хоч і залишається прихованим лідером чемпіонату, однак, щоб матеріалізувати фору, команді доведеться докласти чимало зусиль. 
 
«Кривбас», «Дніпро-1» та «Полісся», думається, не просто так завершили першу частину сезону в трійці лідерів. Далеко не все ще сказали й футболісти «Динамо». Як і «Шахтар», «біло-сині» мають приховані резерви (три матчі у запасі) для виходу на лідерську позицію. Щоправда, на зимових зборах у Туреччині підопічні Олександра Шовковського демонстрували зовсім непереконливі результати й показували відверто бліду гру в спарингах зі скромними опонентами.
 
А яким буде повернення «Динамо» в чемпіонат? У другій частині сезону футбольні поєдинки гратимуть з глядачами. Нехай, з огляду на безпекові фактори, їхня кількість на трибунах і буде обмеженою, але для «біло-синіх» це може бути важливим фактором успіху.