Медалі всіх відтінків: жіноча збірна України зі спортивної боротьби виграла командний залік на ЧЄ

21.02.2024
Медалі всіх відтінків: жіноча збірна України зі спортивної боротьби виграла командний залік на ЧЄ

Борчиня Ірина Коляденко в Бухаресті стала триразовою чемпіонкою Європи. (Фото з сайту suspilne.media.)

Вітчизняні борці завжди знаходять можливості потішити медалями своїх шанувальників.
 
Особливо масштабних успіхів на міжнародних змаганнях удається досягати українським борчиням. Ось і цього разу, по завершенні ЧЄ-2024, їхня команда отримала статус найкращої збірної турніру.
 
Під орудою свого багаторічного наставника Володимира Євонова «синьо-жовті» вкотре виграли командний залік, поклавши до своєї скарбнички шість нагород: «золото», три «срібла» та дві «бронзи».
 
Медаль найвищого ґатунку на континентальній першості в Бухаресті Україні принесла досвідчена та титулована Ірина Коляденко.
 
«Було зовсім непросто. Ця медаль для мене багато значить. Пишаюсь тим, що втретє змогла підняти український прапор на європейському п’єдесталі. Тепер можна трохи видихнути й перепочити. А далі — Олімпійські ігри», — поділилася враженнями від ЧЄ Коляденко.
 
До слова, Ірина, бронзова призерка ОІ-2020, — єдина з усієї збірної України змогла здобути в Румунії чемпіонський титул, перевершивши у фіналі (6:0) свою колишню співвітчизницю, а нині представницю Румунії Катерину Зелених.
 
Водночас Аліна Філіпович, Тетяна Сова та Анастасія Осняч цьогорічний єврофорум завершили в статусі віцечемпіонок. «Бронза» ЧЄ-2024 дісталася молодій Соломії Винник, а також триразовій чемпіонці континенту, досвідченій Юлії Ткач. 
 
Незважаючи на поважний спортивний вік, продовжує тримати марку лідер української збірної з греко-римської боротьби Жан Беленюк. У столиці Румунії олімпійський чемпіон-2020 зробив усе можливе, аби виграти на ЧЄ-2024 медаль. Хоча й мала вона лише бронзовий відблиск.
 
«Із 2013 року я жодного разу не повертався з міжнародних стартів (Олімпіади, чемпіонатів світу та Європи) з порожніми руками. Тому для мене було б дуже сумно приїхати з Бухареста без медалі. Тож я радий, але принципового значення це не має. Головне завдання полягало в тому, аби на етапі підготовки до Ігор-2024 подивитися на свої сильні та слабкі сторони», — розповів Беленюк.
 
А спільними зусиллями Жан та Ко здобули на ЧЄ-2024 чотири нагороди у змаганнях «класиків» — «срібло» (Олександр Грушин) та три «бронзи» (Беленюк, Парвіз Насібов, Ярослав Фільчаков) — і посіли четверте місце в командному заліку.
 
«Це був мій перший фінал чемпіонату Європи, і налаштовувався я на перемогу. Однак у фінальній сутичці припустився маленької помилки, яка коштувала мені «золота». Водночас це «срібло» дуже важливе для мене та моєї сім’ї», — сказав новоспечений віцечемпіон Європи Олександр Грушин.
 
А от у змаганнях «вільників» жоден із представників збірної України на п’єдестал не потрапив. Одразу четверо наших збірників змагалися у втішних фіналах за «бронзу», втім зачепитися за медаль жодному з них (Василь Михайлов, Денис Сагалюк, Каміль Керімов, Муразі Мчедлідзе) не вдалося. Та сумарно, в командному заліку, українська збірна з вільної боротьби завершила ЧЄ на шостому місці.
 
Зазначимо, що в Бухаресті українським збірникам не раз доводилося виходити на борцівський килим проти представників росії, котрих допустили до ЧЄ-2024 в статусі індивідуальних нейтральних атлетів.
 
І, скажімо, в змаганнях «вільників» вони вибороли одразу шість нагород, дві з яких були золотими. Примітно, що серед тих призерів був і той, хто отримав допуск до змагань усупереч рішенням та рекомендаціям МОК, які забороняють участь у міжнародних турнірах спортсменам, які мають стосунок до силових органів рф та (або) підтримують війну росії проти України.
 
У своїй спільній заяві президент НОК України Вадим Гутцайт, т. в. о. міністра молоді та спорту України Матвій Бідний та голова Асоціації спортивної боротьби України Юрій Копитко проінформували керівника МОК Томаса Баха та очільника Об’єднання світової боротьби Ненада Лаловіча про участь у ЧЄ-2024 російського спортсмена Імама Ганішова, котрий підтримує війну росії проти України, й надали відповідні цьому докази. 
 
«Хочемо ще раз підкреслити непохитну позицію України. Поки російські війська за підтримки уряду Білорусі продовжуватимуть здійснювати акти геноциду проти українського народу, російським і білоруським спортсменам має бути заборонено брати участь у будь-яких міжнародних змаганнях, у будь-якому статусі, зокрема в нейтральному», — йдеться у заяві вітчизняних спортивних функціонерів.