Зробив свою справу: Владислав Бухов здобув історичну медаль на ЧС з водних видів спорту у Досі

21.02.2024
Зробив свою справу: Владислав Бухов здобув історичну медаль на ЧС з водних видів спорту у Досі

Владислав Бухов, вигравши на акватичному форумі в Катарі заплив на 50 м кролем, став першим із 2007 року українським чемпіоном світу з плавання. (Фото з сайту sport.ua.)

Запаморочливо-феноменальний, беззастережно-сенсаційний, просто фантастичний результат показав вітчизняний плавець Владислав Бухов на чемпіонаті світу з водних видів спорту в Катарі.
 
Усі ці гори компліментів, які стосуються перемоги 21-річного уродженця Донецька на 50-метрівці вільним стилем, — далеко не перебільшення.
 
Його здобуток відверто шокував увесь плавецький світ. 
 
Досягнення українського спринтера виглядає неймовірним успіхом для всього вітчизняного плавання.
 
Представник нової генерації чемпіонів, Бухов став першим після 2007 року українським володарем золотої нагороди ЧС.
 
Загалом же це була восьма за ліком чемпіонська медаль українського плавання на акватичних форумах.
 
Раніше на першу сходинку світового п’єдесталу сходили Денис Силантьєв, Яна Клочкова (чотири рази) та Олег Лісогор (двічі).
 
У плаванні 50-метрівка вільним стилем — це як стометрівка у легкоатлетів. Королівська дисципліна. І тут на планетарному рівні українські плавці раніше ніколи не перемагали.
 
Дистанцію, де на фініші все вирішують долі секунди, довгий час не надто успішно підкорював Андрій Говоров.
 
А от Бухов напрочуд легко зумів узяти високий рубіж. Вигравши в 2019 році юніорський чемпіонат світу, Владислав швидко досяг аналогічного успіху й на дорослому рівні.
 
Якщо на Олімпіаді-2020 у Токіо він був 11-м, то в Катарі Бухов показав час, якого на минулих Іграх вистачило б для «срібла».
 
Зрештою, Владислав у Досі за часом проплив швидше, ніж це зробив у Токіо срібний призер ОІ-2020, іменитий француз Флоран Манаду.
 
У півфіналі ЧС-2024 Бухов побив національний рекорд України — 21,38 сек., при тому, що для перемоги у фіналі йому вистачило й скромнішого часу — 21,44.
 
А звитягу над конкурентами він здобув на п’яти останніх метрах дистанції (на старті у Бухова був останній час реакції й позиція наздоганяючого), коли завдяки неймовірному прискоренню зумів вискочити з-за спини й виграти торкання (0,01 сек) у досвідченого австралійця, багаторазового бронзового призера Олімпіад — 29-річного Камерона Макевоя.
 
«Я просто робив свою роботу. Просто плив, як інші хлопці. Тепер зможу побалувати себе шматком торта в нагороду за титул», — скромно зазначив Бухов.
 
Сенсаційний українець наголосив, що попереду на нього чекають Олімпійські ігри-2024 і йому дуже цікаво побачити, що у нього вийде в Парижі, куди, без сумніву, приїдуть усі ті зірки, котрі через різні обставини вирішили пропустити акватичний форум у Досі.
 
Додамо, що серйозні сподівання вітчизняних шанувальників плавання на медалі в Катарі були пов’язані й із титулованим стаєром Михайлом Романчуком.
 
Утім дворазовий призер ОІ-2020 на катарському «мундіалі» виглядав доволі скромно й обмежився восьмим місцем на 800 м та п’ятим — на 1500 м.