У Києві 14 лютого стартує мистецький проєкт «Людина і час»

14.02.2024
У Києві 14 лютого стартує мистецький проєкт «Людина і час»

«Людина і час» — це вісім вистав та перформативних заходів. (Фото надане організаторами.)

Із 14 лютого по квітень триватиме в Києві мистецький проєкт «Людина і час».
 
Стартуватиме музично-поетичним вечором про кохання Ti Amo, далі продовжиться виставами «Ван Гог. Листи до брата Тео» та «Леся Українка. Вершники мрій».
 
Усього до проєкту входить вісім вистав та перформативних заходів. Глядачі також надихатимуться біографіями Астрід Ліндгрен, Олени Теліги, Ліни Костенко та Василя Стуса.
 
«У важкі та кризові для нації періоди ми можемо обіпертися на культуру й переосмислити досвід та боротьбу минулих поколінь, — каже режисерка, заслужена артистка Олена Лазовіч. — Якщо уявити, що все, що зараз відбувається з українцями, — це шлях, то культура тут може виступати як компас, що здатен показати напрямок, підсвітити наші сильні сторони.
 
Один із таких способів — історії про видатних постатей, чия доля йде всупереч історії. Людина завжди протистоїть часу, в якому вона живе. Особливо коли цей час невблаганно тікає від нас. Що ми залишаємо по собі? За що ми боремось та за що боролись ті, хто вже пішов від нас? Кейси людського життя і досвіду можуть відповісти на внутрішній запит українців співпереживати, надихатися, об’єднуватися і надолужувати силу, підтримку, цілісність». 
 
Важливо через долі великих особистостей дослідити та переосмислити власні переживання та шлях.
 
Глядачі долучаться до видатних постатей, що стоять серед своїх епох, звертаючись до кожного з нас, бо їм є що нам сказати.
 
Режисерка Олена Лазовіч у постановці «Олена Теліга. Повернення» покаже війну, красу життя та маленьку незламну жінку.
 
Життя та творчість поетки є прикладом натхненної боротьби за право бути українкою. Вимушена еміграція, перебування у німецькій окупації, творчість — такі маркери цієї вистави.
 
Недаремно починатимуть із музично-поетичного вечора про кохання. У складні часи як ніколи усвідомлюєш: любов варта всього, як переконує Сергій Жадан у своєму відомому вірші.
 
Бо любов усе зцілює, все наповнює сенсами. Вона ніколи не перестає бути, ніколи не припиняє жити. 
 
Актори театру Майстерні Лєни Лазовіч продемонструють найкращі твори про почуття. Під акомпанемент фортепіано поєднають українські та світові шедеври поезії, листи до коханих видатних письменників. 
 
Режисерка Аліка Федотова представить виставу «Леся Українка. Вершники мрій». Це спроба звернутись до маловідомої Лариси Косач-Квітки, зняти її з постаменту та позбавити образу хворої поетеси.
 
Аби краще зрозуміти поетесу, показуватимуть її крізь призму дитинства — щасливого, світлого, безхмарного періоду, який постійно підтримує.
 
Театрально-поетичний сезон проходитиме на вулиці Степана Бандери, в Pochayna Event Hall разом із Майстернею Лєни Лазовіч. 
 
Галина СОМ