Слюсар, електрогазозварювальник, машиніст крана: ці професії у Кременчуці обирають дівчата

14.02.2024
Слюсар, електрогазозварювальник, машиніст крана: ці професії у Кременчуці обирають дівчата

«Хлопчачі» спеціальності поступово стають «дівчачими».

«Професійно-технічне училище №26 у Кременчуці — приклад руйнування гендерних шаблонів. Майже 30 дівчат-вихованок закладу освоюють новий фах за професіями, які раніше вважалися винятково чоловічими. Нині серед них — майбутні машиністи крана, електрогазозварювальники, слюсарі з ремонту колісних транспортних засобів», — повідомив у своєму телеграм-каналі керівник Полтавської військової адміністрації Філіп Пронін, відвідавши нещодавно цей навчальний заклад. 
 
Очільник області додав, що учні практикуються на базі центру сучасних слюсарних технологій ПТУ, який укомплектований новітнім обладнанням — від точильних верстатів до гідравлічного крана. Здобуті знання допоможуть бути конкурентно спроможними на ринку праці у майбутньому.
 
Юлія Лягута, наприклад, обрала фах автослюсаря. Навчається перший рік. Говорить, що у неї вітчим працює автослюсарем і їй завжди було цікаво спостерігати за його роботою, тому вирішила продовжити сімейну справу.
 
— З першого курсу вивчаємо будову автомобілів — як легкових, так і вантажівок, — розповідає дівчина. — Мені подобається. 
 Роботодавці із задоволенням беруть дівчат на практику і запрошують на роботу.
 
Сімейну справу продовжить і Поліна Черньонкова, яка навчається вже на третьому курсі училища й опановує фах слюсаря з механоскладальних робіт.
 
— У мене дідусь і тато — теж слюсарі. Мабуть, це і наштовхнуло мене на ви­бір професії, — ділиться Поліна. — Мені дуже подобається щось паяти... 
 
За словами директора професійно-технічного училища №26 Євгена Жарова, попит на робітничий фах серед жіночої статі зріс саме через зміни на ринку праці, пов’язані з війною.
 
Скажімо, до 2023 року на електрогазозварювальників подавали документи лише хлопці.
 
А тепер у групі — 8 дівчат. Стільки ж опановують професію автослюсаря. Спеціалізацію «машиніст крана» обрало 14 учениць. Загалом 30 із 230 учнів, які навчаються у ПТУ. 
 
— Дівчата вже йдуть на робітничі професії. А чоловіки будуть і далі йти захищати країну. Новітні ж технології дозволяють не тільки виконувати 
складну фізичну роботу, а й спрощувати її, — говорить Євген Жаров. 
 Опанувати складну механіку — не проблема.
 
— Наші учениці займаються ремонтом і діагностуванням транспортних засобів як на таких великих транспортних підприємствах, як КрАЗ, КАТП, так і трохи менших. Є запити на них від відділів кадрів, — розповів майстер навчання ПТУ-26 Ігор Ємельянов.
 
Помітна тенденція до опанування дівчатами чоловічих професій і в Полтаві. У ході опитування дирекції середніх професійних закладів «Україні молодій» вдалося дізнатися, що у Полтавському вищому професійному училищі ім. А.О. Чепіги дві дівчини здобувають спеціальність слюсаря і дві — будівельника.
 
П’ять учениць опановують слюсарну справу в ПТУ №4. У Полтавському професійному ліцеї одна учениця навчається на електрогазозварювальника й кілька — на лицювальників-плиточників.
 
Цю ж професію чотири дівчини здобувають у Полтавському вищому міжрегіональному професійному училищі. А в електрорадіотехнічному ліцеї одна дівчина освоює професію помічника бурильника.
 
За словами майстрів, дівчата у дечому показують навіть кращі навички, аніж хлопці. Роботодавці із задоволенням беруть їх на практику і запрошують на роботу. 
Учениці займаються ремонтом і діагностуванням транспортних засобів.
Фото преслужби Полтавської військової адміністрації та «Суспільне Полтава».
 
Тобто сучасна молодь сміливо ламає гендерні стереотипи, і це якраз те, до чого має прийти наше суспільство, яке почало відчувати гострий дефіцит чоловічих рук у зв’язку з мобілізацією.
 
Змінити ситуацію на ринку праці взялися у Полтавській міській раді. Тут планують створити сучасний міжрегіональний центр перенавчання жінок: вони опановуватимуть суто чоловічі професії.