Історичні кроки: українські тенісистки у Мельбурні оновили цілу низку національних рекордів

24.01.2024
Історичні кроки: українські тенісистки у Мельбурні оновили цілу низку національних рекордів

На кортах у Мельбурні Марта Костюк діяла легко та невимушено, дійшовши до першого в кар’єрі чвертьфіналу «мейджора».

На цьогорічному Відкритому чемпіонаті Австралії Україна активно переписує історію.

 

І кожен новий день у Мельбурні приносить вітчизняному тенісу все нові рекорди.


Знаковим цей «Аустреліан оупен» став уже тоді, коли на його старт вийшли одразу семеро українських тенісисток: раніше такого представництва в його «основі» наш теніс ніколи не мав.

 

Далі було ще одне колоритне досягнення — вихід одразу чотирьох українок до третього кола «АО»-2024.

 

Так само національним рекордом стало й потрапляння трьох наших тенісисток до четвертого раунду цьогорічної Відкритої першості Австралії.


Продовжили українки дивувати вітчизняну й світову тенісні спільноти й надалі, адже знаковою стала й присутність двох українських тенісисток у «топ-8» нинішнього «АО».


Можливість зіграти в чвертьфіналі першого в сезоні «мейджора» отримали Марта Костюк та Даяна Ястремська.

 

З великими шансами на подальший успіх тут мала з’явитися й найтитулованіша тенісистка України Еліна Світоліна, проте здолати в 1/8 фіналу 19-річну чешку Лінду Носкову їй завадила травма спини. Уже в другому геймі Еліна була змушена кликати на корт лікаря.

 

«Дуже сумно. Таке відчуття, що хтось вистрелив у спину. Раніше у мене були проблеми зі спиною, але ось так, щоб в одну секунду заклинило поперек, — це для мене щось нове», — пояснила Світоліна свою відмову (за рахунку 0:3 у першому сеті) продовжувати матч.

Через гострий біль у спині Еліна Світоліна не змогла провести
свій чвертьфінальний поєдинок проти чешки Лінди Носкової.


Ну а після вильоту з Мельбурна першої ракетки України, від якої багато хто очікував реальної боротьби за трофей (у перших трьох колах вона легко, щоразу в двох сетах, подолала австралійку Престон, болгарку Томову, швейцарку Голубович), свої чемпіонські сподівання шанувальники українського тенісу перенесли на Костюк та Ястремську.


Попри те, що дівчата ніколи раніше не доходили до чвертьфіналів турнірів із серії «Гранд слем», їхня гра на Зеленому континенті виглядала дуже пристойно. Свого часу — в Мельбурні, в 2017 році — Костюк виграла юніорський «шолом», утім дорослий теніс — то, звісно, зовсім інший рівень.


А по-справжньому перевірити чемпіонські амбіції Марти, в чвертьфіналі, їй допомогла переможниця Відкритого чемпіонату США-2023 — 19-річна темношкіра американка Корі Гауфф.

 

У перших двох сетах їхня дуель виглядала дуже напруженою, утім у заключній партії Костюк дала слабину й узагалі без спротиву дозволила опонентці легко завершити матч — 6:7 (6:8), 7:6 (7:3), 2:6.


Хай там як, а, попри змазану кінцівку, цьогоріч у Мельбурні довелося побачити яскраву трансформацію Марти. Її гра на корті тепер більш агресивна та конструктивна.

 

Особливо це було помітно в протистояннях із представницями росії Тимофєєвою та Аванесян, котрі грали в Мельбурні в нейтральному статусі.

 

«Я дуже рада, що нарешті можу грати так агресивно, як хочу. Для мене це означає багато. Я досі не можу це усвідомити, сказала тренеру, що не відчуваю, що граю у четвертому раунді», — поділилася накопиченим позитивом Костюк.

Своєю грою на «Аустреліен оупен»-2024 Даяна Ястремська неабияк
здивувала своїх суперниць.
Фото з сайту sport.ua.


У зовсім іншому світлі побачили вболівальники на мельбурнських кортах і Даяну Ястремську. Останнім часом вона перебувала в пошуках своєї гри, і на «АО»-2024, котрий розпочала з кваліфікації, здається, її відшукала.

 

На шляху до чвертьфіналу вона здолала одразу двох чемпіонок турнірів із серії «Гранд слем» — Маркету Вондроушову (6:1, 6:2) та Вікторію Азаренко (7:6, 6:4).


«Дуже щаслива та дуже втомлена. Все одразу. Перший чвертьфінал, але, якщо чесно, у мене немає такого відчуття, що я вже там. Не знаю, чому. Має бути щось особливе, але відчуття, наче я це просто зробила, маленька частинка того, що мала зробити та що виконала. Тому просто рухаюся вперед та очікую на свій наступний матч», — сказала Ястремська після сенсаційного успіху в 1/8 фіналу над білорускою Азаренко.

 

А в 1/4 фіналу на Даяну чекала зустріч із кривдницею Світоліної — Носковою, котра, до слова, перед побаченням з Еліною вибила з розіграшу першу ракетку світу Ігу Свьонтек.

На АО-2024 Ястремська як «кваліфаєр» повторила історичне досягнення Елени Докич,
перемігши в основному раунді двох тріумфаторок турнірів із серії «Великого шолома».

«Цікаво, як довго Ястремська зможе демонструвати такий рівень гри?» — дивуючись виступом українки, цікавилася титулована Азаренко.


Зауважимо, що, зустрічаючись із тенісистками з росії та білорусі, українки синхронно ігнорували їх, відмовляючись від рукостискань та спільних з ними фото.

 

А свої перемоги завершували патріотичними підписами-автографами на об’єктивах телекамер, на кшталт «Героям слава» чи «Сім’я — це моя Україна».


Додамо, що без свого півфіналу на цьогорічному «Аустреліен оупен» Україна точно не залишиться, бо там у дуеті з Альоною Остапенко з Латвії зіграє наша Людмила Кіченок.

 

Для них загалом це буде вже третя спільна участь в 1/2 фіналу турнірів із серії «Гранд слем».