Діаметрально протилежні результати: як виступили чоловіча та жіноча українські четвірки на біатлонному етапі Кубка світу

17.01.2024
Діаметрально протилежні результати: як виступили чоловіча та жіноча українські четвірки на біатлонному етапі Кубка світу

Юлія Джима залишається лідером української жіночої збірної з біатлону. (Фото з сайту ua— football.com)

Пройшовши шостий за ліком етап Кубка світу, вітчизняні біатлоністи ще на крок стали ближчими до головного старту сезону, котрим традиційно в неолімпійський рік визначений чемпіонат світу.

 

Так само поважне місце в спортивному календарі української збірної посідає й континентальний форум, куди наші стріляючі лижники та лижниці їздять по позитивні емоції.

 

Як показують старти на Кубку світу, за медалі на найвищому рівні «синьо-жовтим» нині боротися дуже складно.

 

А от на чемпіонаті Європи конкуренція трохи нижча, і там, зазвичай виступаючи основним складом, українські збірники досягають хороших медальних результатів.


У цьому році в останній тиждень січня ЧЄ проходитиме в словацькому місті Брезно-Осрблі. А вже 7–18 лютого в чеському Нове Мєсто відбудеться головний старт сезону. І туди, як наголошують тренери збірної України, й спрямовані основні зусилля першої команди.


На етапі Кубка світу в німецькому Рупольдингу вітчизняні шанувальники біатлону навіть змогли побачити промінчик світла. Жіноча четвірка (Ірина Петренко, Юлія Джима, Анастасія Меркушина, Христина Дмитренко) в класичній естафеті показала напрочуд високий як для останніх гонок результат, фінішувавши на п’ятій позиції.


При цьому очільник жіночої команди Микола Зоц каже, що це дещо завищений результат, адже в Рупольдингу разом зійшлося багато сприятливих для синьо-жовтого квартету чинників.

 

Особливо потішили уболівальників та наставників два перші етапи, де українська естафета трималася на третьому місці.


Зазначимо, що лідери жіночої збірної (окрім Джими) в Рупольдингу фокусувалися лише на естафеті, після чого вирушили в Альпи для гірського етапу підготовки до чемпіонату світу. «Іде робочий процес формування команди за планом, який був раніше розписаний. Усе добре», — пояснив свої кадрові рішення в Рупольдингу Микола Зоц.


А український резерв на шостому етапі Кубка світу показав вельми скромні результати. Приміром, у спринті Любов Кип’яченкова стала 68-ю, Надія Бєлкіна — 70-ю, а Олена Городна — 83-ю.


«Ми йдемо цього сезону іншим шляхом. Хочемо подивитися всіх біатлоністок на цих етапах Кубка світу: хто що хоче та може і як. А для того, щоб подивитися, потрібно взяти участь у цих міжнародних змаганнях. І через падіння, хоч би як боляче це було, бо дівчата, може, й перспективні та натреновані, але біатлон — це передусім психологія. І потрібно ще у таких відповідальних змаганнях подивитися, як вони поводитимуться за різних ситуацій», — наголошує Зоц.


Цікаво, що далекими від своїх оптимальних кондицій у Рупольдингу були й українські біатлоністи, котрі в естафеті показали свій найгірший за останні п’ять років результат.

 

Провальний старт Артема Прими, котрий використав шість штрафних патронів та заробив ще й коло штрафу, відкинув «синьо— жовтих» у самий кінець пелотону (23- тє місце), звідки вдалося піднятися лише на 18-ту позицію.


«Ми розуміємо, що це спорт, опускати руки не можна і треба працювати далі, шукати об’єктивні помилки і виправляти їх. Над чим, власне, й працюємо та будемо додавати від гонки до гонки», — заявив капітан чоловічої команди Дмитро Підручний.