Уночі тріщить, а вдень плющить. Як синоптики описують зимову погоду в Україні

10.01.2024
Уночі тріщить, а вдень плющить. Як синоптики описують зимову погоду в Україні

Грудень-2023  виявився надзвичайно теплим і побив одразу декілька температурних рекордів.


За даними спостережень Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського, середньодобова температура повітря 26 грудня в столиці становила +5,9°С — уперше за останні вісім років.

 

Згідно з кліматичною нормою, такі дані відповідають кінцю березня.


Прогноз від Українського гідрометцентру свідчить, що січень 2024 року в нашій державі буде теплішим, ніж зазвичай, але з нетривалими морозними періодами, коли нічна температура в окремих регіонах падатиме до мінус 22-25 градусів.

 

«Середня місячна температура повітря передбачається 0 — -4°С на Закарпатті й у Криму, в Одеській та Херсонській областях — 0 — +2°С, що на 1,5-2°С вище за норму», — йдеться в повідомленні.


Місячна кількість опадів очікується 32—43 мм (в горах Криму — 77 мм), що в межах норми.

 

У східних, Закарпатській, Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях випаде 35—78 мм опадів (у Карпатах місцями 80—100 мм) — дещо більше за нормальний показник.


Останніми десятиліттями відбуваються потужні зміни в кліматичній системі. Зокрема, середня за рік температура в Україні зросла на один градус. Літо і зима стали теплішими майже на 1,5 градуса.

 

Ця зима також не стане винятком, каже завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

 

За її даними, очікується, що середня за сезон температура в Україні може бути на 1-2 градуси вищою за норму.


«...Класично у нас найнижчі температури спостерігаються десь у середині-другій половині січня та в лютому, тож саме цей період може бути найхолоднішим. Можливі найсильніші снігопади, зазвичай», — розповіла вона.


Синоптикиня Наталка Діденко слушно зауважила:

 

«На тижні — якась температурна карусель! 10—11 січня очікується потепління, чому ми порадіємо. Вже 12—13 січня — знову похолодання, без нервів, нормальна зимова атмосферна практика. А 14—15 січня температура повітря підвищиться.


Уважно стежте за свіжими прогнозами погоди, одягайте термобілизну чи кальсони, чи «спортивки», хто як звик, не забувайте рукавиці, не виходьте голодними з дому, звільніть трохи холодильник — повиносьте продукти на балкон, якраз погода сприяє, пару днів можна не «нагружати» пральну машину, зменшити навантаження на електроенергію, тримати себе в рівновазі та теплі.


Зима суне до піку, вже далі буде не аж така задерикувата. А як і буде, ми ж знаємо, до чого йдеться. Зима наближається до середини, зимові свята завершуються, діло йде до весни».

 

Валерія МУСХАРІНА