Під австралійським сонцем: українські тенісисти готуються до першого у сезоні «мейджора»

10.01.2024
Під австралійським сонцем: українські тенісисти готуються до першого у сезоні «мейджора»

Еліна Світоліна в Окленді дійшла до фіналу змагань. (Фото: Великий теніс України.)

Із першими днями нового року стартував і новий тенісний сезон.

 

Зараз головна увага тенісної спільноти прикута до австралійського континенту, де провідні атлети готуються до першого у 2024 році турніру серії «Великого шолома» — Australian Open.


Першими відкрити новий тенісний рік випало Даяні Ястремській та Юлії Стародубцевій у кваліфікації змагань WTA 500 у Брісбені.

 

І Даяна, і Юлія, які свій шлях на «шоломі» також розпочнуть із відбору, перші свої матчі у Брісбені виграли, а от за місце в основі турніру їм довелося грати між собою.

 

Сильнішою виявилась Ястремська — 6:3, 6:3. Завдяки цьому результату Даяна повернулась до топ-100 рейтингу — наразі вона 93-та.


У Брісбені відкрила сезон і представниця топ-40 Марта Костюк, яка у непростому матчі дотиснула румунку Анну Богдан — 4:6, 6:3, 6:3.

 

Далі на Марту чекало протистояння з п’ятою сіяною, росіянкою, яка виступає у нейтральному статусі, Дар’єю Касаткіною. Українка поступилась у двох сетах — 3:6, 4:6.


Також у Брісбені відкрила сезон друга ракетка країни Ангеліна Калініна: маючи 12-й номер посіву, 27-ма ракетка світу розпочала виступи одразу з другого раунду, але поступилась француженці Кларі Бюрель — 4:6, 1:6.

 

Невдалим вийшов для Ангеліни і дебют на наступному турнірі — в Аделаїді: жереб звів у першому колі Калініну з Костюк, і сильнішою була Марта — 7:6, 6:1.


Натомість Еліна Світоліна, котра проводить 361-й тиждень у топ-25 табеля про ранги, як і Леся Цуренко (розпочинає свій 400-й тиждень у топ-100), вирішила відкрити сезон на турнірі WTA 250 в Окленді.

 

Леся вийшла до другого кола, обігравши «кваліфаєрку» зі США Сачію Віккері, але далі програла у трьох партіях француженці Діані Паррі.

 

Зі змагань в Аделаїді Цуренко вирішила знятися, аби краще підготуватись до «шолома».


А Еліна свій перший матч у новому році зіграла проти колишньої першої ракетки планети Каролін Возняцкі, яка, як і Світоліна, повернулась у тур торік після декрету.

 

Бойовий матч із високим рівнем гри від обох тенісисток завершився на користь українки — 6:4, 6:3.


Далі першій ракетці України довелося помучитися з чемпіонкою US Open-2020 Еммою Радукану: 6:7, 7:6, 6:1.

 

Після цього Еліна виграла на шляху до фіналу ще два матчі: у чешки Боузкової (6:0, 6:3) та китаянки Ван (2:6, 6:4, 6:3).


Після півфінальної перемоги над Ван Світоліна, яка ще не повністю відновилась від минулорічної травми ноги, визнала, що їй, імовірно, не вистачить часу повноцінно відновитись на фінал проти третьої ракетки планети, чинної чемпіонки турніру Коко Гофф.


Зрештою, саме фізична готовність вийшла у матчі за титул на перший план: Еліна зуміла виграти перший сет, але далі на 10 років молодша американка переломила хід матчу на свою користь — 6:7, 6:3, 6:3. Для Світоліної, до речі, це був 21-й фінал на рівні WTA, і лише четверта поразка у матчі за трофей.


«Звісно, сумно, що я не змогла виграти фінал і привезти трофей в Україну. Але врешті-решт головне — це бойовий дух. Потрібно насолоджуватися великими поєдинками і сподіватися, що в мене ще будуть можливості зіграти у фіналі», — оцінила свій виступ Еліна, яка піднялась на 23-тє місце у рейтингу.

 

Після закінчення турніру вона також розповіла про свій фізичний стан, оскільки і під час фінального матчу їй доводилося викликати лікаря на корт.


«Що мене турбує? У мене болять спина, стегно, всі пальці на ногах у синцях, також болить коліно», — визнала тенісистка.

 

Саме тому вона перед стартом Australian Open вирішила пропустити змагання в Аделаїді.


Ще дві наші тенісистки, які поки не входять до топ-100 і яким доведеться грати у відборі Australian Open, вирішили зіграти на «челенджері» в Канберрі.

 

І якщо Дар’ї Снігур вдалося подолати два раунди кваліфікації, то Катаріна Завацька залишила турнір після першого ж матчу.


Водночас напрочуд вдалим вийшов старт сезону в Людмили Кіченок, яка у тандемі з латвійкою Оленою Остапенко тріумфувала у Брісбені.

 

Для українсько-латвійського дуету це третій спільний титул, а загалом у кар’єрі Люди це 9-й переможний фінал.


По-різному стартували у 2024 році й наші представники в ATP-турі. Перша ракетка України Віталій Сачко, котрий минулий сезон завершив у топ-170, отримав можливість заявитись до кваліфікації турніру серії ATP 250 у Гонконгу.

 

Спочатку Віталій обіграв угорця Жомбора Піроша (6:3, 6:2), а потім здолав француза Теренса Атмана (7:6, 6:1).

 

У першому колі основи він програв Марку-Андреа Хюслеру зі Швейцарії, який також вийшов до основної сітки з кваліфікації.


А Ілля Марченко, який разом із Сачком зіграє у кваліфікації австралійського «шолома», вирішив почати сезон із «челенджера» у Нумеа в Новій Каледонії.

 

Щоправда, із жеребом нашому ветерану відверто не пощастило: у першому колі він поступився іменитому Рішару Гаске — 6:7, 2:6.


Серед головних новин старту сезону-2024 — повернення на корти багаторазових переможців «мейджорів» Рафаеля Надаля та Наомі Осаки.

 

Легендарний іспанець, пропустивши рік через травму стегна, відновив ігрову кар’єру парним матчем у дуеті з Марком Лопесом — 4:6, 4:6.

 

А дебютний матч в одиночному розряді Надаль виграв у австрійця Тіма, котрий також набирає форму після травми.

 

Вигравши ще один матч, Рафа програв у чвертьфіналі місцевому тенісисту Томпсону, не використавши матчболи.

 

А згодом і взагалі заявив, що не зіграє на австралійському «шоломі» через чергове ушкодження.


Натомість 4-разова переможниця «шоломів» Осака, яка брала декретну відпустку, на першому турнірі після 15-місячної паузи дійшла до другого кола.