Олімпійський орієнтир: титул кращої спортсменки року в Україні отримала легкоатлетка Ярослава Магучіх

27.12.2023
Олімпійський орієнтир: титул кращої спортсменки року в Україні отримала легкоатлетка Ярослава Магучіх

Ярославу Магучіх експерти НОК України визнали найкращою спортсменкою 2023 року. (Фото з сайту liga.net.)

Кінець року — традиційне місце для встановлення підсумків спортивного сезону.


Експертна комісія НОК України визначила найкращих спортсменів та тренерів за результатами змагань у 2023 році в олімпійських видах програм.


Без сумніву, найбільше позитивних емоцій вітчизняним уболівальникам спорту — і експерти в цьому питанні, думається, були майже одностайні — подарувала легкоатлетка Ярослава Магучіх, котра отримала титул найкращої спортсменки року, що минає.

 

Упродовж 2023-го талановита стрибунка у висоту тріумфувала на всіх турнірах, де брала участь: виграла чемпіонат світу, чемпіонат Європи в приміщенні та Європейські ігри.

 

Звісно, найвизначнішою для дніпрянки подією став виграш планетарного форуму, де вона підкорила висоту 2,01 м.

 

А ще Ярослава здобула тріумф на головних комерційних стартах з легкої атлетики — «Діамантовій лізі».


І всі ці здобутки Магучіх стали можливими завдяки плідній співпраці з її особистою наставницею Тетяною Степановою, котру експерти НОК назвали «кращим тренером 2023 року».


Окремого визнання від Національного олімпійського комітету удостоївся юний талант вітчизняного плавання Олександр Желтяков.

 

Два золоті фініші на чемпіонаті світу серед юніорів принесли йому звання найкращого юного спортсмена 2023 року. А його наставник Олександр Кулик тепер — «найкращий тренер юного спортсмена 2023 року».

 

При цьому виконав Сашко й два олімпійські нормативи — на дистанціях 100 та 200 м на спині — й сподівається, що влітку зможе проявити себе на Літніх іграх у Парижі.


Як відомо, готуються до Олімпіади-2024 й представники країн, які ведуть війну проти нашої країни. І цей факт аж ніяк не задовольняє Українську державу. А бойкотувати паризькі Ігри чи ні, в Міністерстві молоді та спорту України ще не вирішили.


«Сьогодні погляд усього світу спрямований на Україну, всі чекають, яким буде рішення нашої країни. Вся спортивна спільнота розуміє, що це рішення ухвалюватимуть із холодною головою і винятково в інтересах нашої країни. Ми продовжуватимемо боротися далі й ухвалюватимемо рішення пізніше», — заявив в. о. керівника спортивного міністерства Матвій Бідний.


* * *


А от в іншому питанні, навколо котрого тривалий час точилося багато розмов, Міністерство молоді та спорту України вже поставило крапку. За словами Бідного, в січні 2024 року почнуть з’являться глядачі на вітчизняних спортивних змаганнях.

 

«Через те, що процедура передбачає деякі дії, які мають здійснити організатори спортивних змагань, представники ДСНС, обласних військових адміністрацій, то я думаю, найімовірніше, на початку наступного року ми вже зможемо долучитися до перших змагань як глядачі», — повідомив в. о. міністра.