Було до мінус 40 градусів: у Черкаському кардіоцентрі вилікували аритмію заморожуванням

06.12.2023
Було до мінус 40 градусів: у Черкаському кардіоцентрі вилікували аритмію заморожуванням

Черкаські кардіологи лікують пацієнтів з аритмією за допомогою найсучаснішої технології — кріоабляції. (Фото надане Черкаським обласним кардіоцентром.)

У Черкаському кардіоцентрі розпочали лікувати аритмію заморожуванням ділянки серця до -40 градусів.

 

Унікальну технологію — кріоабляцію —  застосували в області вперше.


За словами Олега Журби, завідувача відділенням серцево-судинної хірургії Черкаського обласного кардіологічного центру, кандидата медичних наук, заслуженого лікаря України, це сучасний метод лікування аритмії, який  впровадили завдяки новому обладнанню — кріоконсолі, яка стала доповненням до основної електрофізіологічної станції.


«Технологія передбачає введення через стегнову вену спеціального балона в порожнину серця. Там знаходять проблемну ділянку, яка викликає аритмію. За допомогою низької температури -40 її приморожують», — пояснює пан Олег. І уточнює, що це один з найефективніших методів лікування аритмії з низькою кількістю рецидивів.


«Такий метод лікування є швидким, викликає менше ускладнень у післяопераційний період. Фактично вже через два дні після операції пацієнта може бути виписано», — наголошує Олег Журба.

 

Він каже, що раніше для підготовки спеціаліста, який може лікувати аритмію методом абляції, йшли роки. А нова технологія дозволяє кардіологам швидко опановувати практичні навички, які за «класичним» методом можна набути лише з великою кількістю процедур.


«Упевнений, що, попри воєнний стан, ми повинні розвивати сучасні технології, щоб надавати якісні послуги нашим пацієнтам з хворобами серця», — підсумовує Олег Журба і щиро дякує колегам, які під керівництвом Костянтина Саражина виконали такі операції.