52 громади з десяти областей України отримають потужну допомогу від федерального уряду США

06.12.2023
52 громади з десяти областей України отримають потужну допомогу від федерального уряду США

«Потреби мешканців громад-партнерок Програми USAID DOBRE спочатку обговорили у форматі «світове кафе» — тобто в наших групах. І люди самі визначили, яких послуг їхня громада потребує в першу чергу».

Допомога міжнародних організацій сьогодні є вагомим фактором для відновлення та розвитку громад.

 

Коштів місцевих бюджетів, як завше, бракує, аби вирішити нагальні потреби, особливо в той час, коли в пріоритеті — допомога армії.

 

Програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) DOBRE виділить по 70 тисяч доларів 34 громадам із семи областей на вдосконалення пріоритетної місцевої послуги та 18 громадам Миколаївщини, Харківщини, Херсонщини та Запорізької області — для реалізації Програми комплексного відновлення територій.



Визначити, яка послуга місцевого самоврядування найважливіша для мешканців, розробити її концепцію та втілити в життя за допомогою міжнародних донорів — таку можливість отримали 34 громади з Кіровоградської, Тернопільської, Чернівецької, Івано-Франківської, Чернігівської, Дніпропетровської та Миколаївської областей.

 

Адже потреби людей відрізняються навіть у різних населених пунктах однієї громади. Й органи місцевого самоврядування повинні враховувати це при плануванні послуг, які надають своїм мешканцям.


Спершу фахівці Програми USAID DOBRE допомогли громадам-партнеркам оцінити потреби мешканців у вдосконаленні місцевих послуг у форматі «світове кафе» — тобто, обговорення в малих групах.

 

За підсумками таких зустрічей було визначено чотири-п’ять послуг, на які кожній громаді варто звернути увагу.


— «Світові кафе» — це формат консультацій із громадськістю, який включає навчальну складову. Так громади змогли дізнатися про питання, які найбільше хвилюють жителів, та визначити потреби у вдосконаленні чи відновленні послуг місцевого самоврядування, — розповів експерт із послуг місцевого самоврядування цієї Програми Олександр Муратов.

 

— Оцінка таких потреб складається з аналізу статистичної інформації, інтерв’ю з посадовими особами та консультацій із громадськістю. Надалі до цього ми додаємо опитування лідерів громадської думки. Адже в кінцевому результаті потрібно отримати узгоджене рішення всіх зацікавлених сторін: мешканців громади, органу місцевого самоврядування, громадських активістів. І, відштовхуючись від нього, формувати свої плани, стратегії та окремі проєкти. Таким чином ми спонукаємо громади розвивати соціальну згуртованість та запобігати внутрішнім конфліктам під час прийняття важливих для них рішень.


Послуги місцевого самоврядування — це переважно про витрати, а не заробіток. Якщо послуга фінансується з місцевого бюджету, — отже, жителі вже внесли плату за її надання своїми податками.

 

Інша справа, що не завжди бюджетних коштів вистачає на задоволення всіх потреб та вимог мешканців, і тоді на допомогу приходять міжнародні організації. Програма USAID запропонувала громадам-партнеркам розглянути їхні потреби в різних категоріях.


— Наші мешканці обрали для вдосконалення послугу ремонту й обслуговування доріг та тротуарів, — розповідає голова П’ядицької громади на Івано-Франківщині Петро Гайдейчук. — Зараз у нас упорядковано близько 60% усіх доріг, тож ми хочемо завершити ці роботи повністю, а також облаштувати тротуари в кількох селах нашої громади.

 

З нового року створюємо нове комунальне підприємство, яке займатиметься благоустроєм, що дозволить нам витрачати менше коштів на такі роботи. Зі свого боку закуповуємо інвентар, мінітехніку та деяке обладнання, а також сподіваємося на допомогу Програми USAID DOBRE, аби комунальне підприємство було забезпечене всім необхідним для своєї діяльності та могло виконувати покладені на нього завдання.


— Централізованим водопостачанням у нас користуються близько 2 тисяч мешканців у чотирьох населених пунктах нашої громади, — розповів голова Ново­празької громади на Кіровоградщині Богдан Куруп. — Однак 70% наших мереж застарілі та зношені, тому часто виникають аварійні ситуації. Особливо складно, коли порив стається на відрізку азбестоцементних труб, які значно важче полагодити, ніж чавунні та пластикові. Тому маємо нагальну потребу в заміні мереж на труби з харчового пластику та в спецтехніці для проведення таких робіт.


Вісім громад, більшість з яких — на Дніпропетровщині, обрали пріоритетною послугою поводження з твердими побутовими відходами. Ще вісім, здебільшого із західних регіонів, визначили пріоритетним ремонт і обслуговування доріг і тротуарів.

 

Шість громад обрали послугу водопостачання, з них чотири розташовані в Кіровоградській області. Медичні послуги та благоустрій громадських просторів назвали пріоритетними по чотири громади з різних регіонів.

 

Усть-Путильська громада на Буковині висловила намір розвивати в себе послугу спорту, Золотниківська на Тернопільщині — загальну середню освіту, на Чернігівщині прикордонна Корюківська громада потребує вдосконалення теплопостачання, а Коропська — водовідведення.


— Наші мешканці визначили, що важливим завданням для нас сьогодні є підготовка старшокласників до складання зовнішнього незалежного оцінювання, — каже голова Золотниківської громади на Тернопільщині Данило Бугай.

 

— У нашій громаді є дві школи, де навчаються близько сотні учнів 9—11 класів. Але зараз там немає достатньої матеріальної бази і якісних умов, щоби діти змогли добре підготуватися до іспитів. Тому ми хочемо створити в кожній школі по чотири освітні простори для занять з української мови та літератури, історії, математики й англійської, зробити в них ремонти, встановити сучасні меблі та наповнити комп’ютерною технікою і мультимедійним обладнанням. Такою навчальною базою зможуть користуватися й учні молодших класів.


Додатково Програма USAID DOBRE підтримає 18 громад із числа деокупованих та тих, де велися бойові дії, для реалізації Програми комплексного відновлення територій. Кожна громада має визначити разом з мешканцями, старостами та місцевими депутатами один з напрямів, який потребує нагальної підтримки, та надіслати заявку на фінансування.

 

Проєкти можуть бути спрямовані як на відновлення чи покращення послуг місцевого самоврядування, так і на підтримку місцевого економічного розвитку. Таким чином, матеріальну підтримку на суму 70 тисяч доларів отримають 52 громади в 10 областях України, яка може надійти до них уже в першому півріччі 2024 року у вигляді матеріалів чи обладнання згідно з поданими проєктами.

 

Тетяна ВЕРБИЦЬКА