Нас дурять, а ми віримо,

29.11.2023

Нещодавно переглядала улюблену газету «Україна молода» і натрапила на цікавий матеріал авторства Наталки Позняк-Хоменко від 25 листопада «Будьмо уважні й обережні: як не потрапити на гачок російських ІПСО».

 

Слід сказати, що інформації під рубрикою «Читай. Аналізуй. Розумій», які почали з’являтися на сторінках «УМ» з кінця червня цього року, від початку змушували задумуватися, що саме ми споживаємо в інформаційному просторі і як не «отруїтися» ворожою пропагандою.


Погоджуюся з Наталкою Позняк-Хоменко, що наразі переважна більшість українців емоційно реагує на новини і стає вразливою до маніпуляцій.

 

Сама не раз стикалася з так званими «патріотичними сайтами», де зараз, вже отримавши базові уявлення про медіаграмотність, неозброєним оком бачу москальську «методичку».

 

А до того були часи, коли вірила й поширювала подібну інформацію, приміром, про зниклих військових, не усвідомлюючи, яку шкоду це може нести...


Тепер перевіряю все двічі й ділю на десять, бо, на мою думку, тільки навички з медіаграмотності можуть і утримати від несвідомого поширення фейків, і допомогти орієнтуватися в сучасному медіапросторі.


Окрема подяка авторці за практичні поради й фахові пояснення. Вдячна редакції газети «Україна молода» за небайдужість і просвітництво!

 

Валентина БЕРЕЗИНА