Конкурентний вибір: українська біатлонна збірна проведе перший етап Кубка світу без своїх лідерів

22.11.2023
Конкурентний вибір: українська біатлонна збірна проведе перший етап Кубка світу без своїх лідерів

Через травму руки Дмитро Підручний пропустить стартовий етап Кубка світу. (Фото з сайту sportarena.com.)

За вікном кінець осені, а це означає, що в біатлонному світі вже все готово до старту зимового сезону.

 

Гоночні баталії першого етапу Кубка світу 2023/2024 років розпочнуться з 25 листопада у шведському Естерсунді.


Як інформує пресслужба Міжнародного союзу біатлоністів, у нинішньо­му сезоні організатори КС передбачили рекордну суму призових. За його підсумками розподілять понад 5 мільйонів євро.

 

Іще півтора мільйона передбачено для учасників чемпіонату світу, котрий відбудеться в лютому в чеському Нове Место.


Ну а кубковий сезон триватиме з листопада до березня. Сім етапів прийме Європа (Швеція, Австрія, Італія, Німеччина, Норвегія, Швейцарія), а дві заключні великі серії відбудуться в Північній Америці — в американському Солт-Лейк Сіті та канадському Кенморі.


На старт зимового сезону збірна України виходить без своїх головних героїв. Перший етап КС лідерка жіночої команди Юлія Джима пропустить через затяжну хворобу.


Старший тренер жіночої збірної Микола Зоц пояснює, що у вересні-жовтні досвідчена біатлоністка багато хворіла, відтак форсований початок може серйозно вплинути на весь її сезон.

 

«У лікарів є багато застережень щодо її стану здоров’я. Якщо вона розпочне з Естерсунда, то є велика ймовірність, що далі будуть невдалі, нестабільні результати. Через хворобу був зрив у тренувальному процесі, їй потрібно все надолужити. До Естерсунда вже немає часу зробити базову роботу. Щоб робити її не поспіхом, краще їй приїхати до Гохфільцена, на другий етап», — пояснив Микола Зоц.


За словами наставника жіночої команди, склад збірної на стартовий етап Кубка світу має визначитися після контрольних стартів.

 

«Гарантованого місця в першій збірній ніхто не має. З десяти біатлоністок (Дар’я Блашко, Анна Кривонос, Ірина Петренко, сестри Анастасія та Олександра Меркушини, сестри Олена та Юлія Городні, Любов Кип’яченкова, Христина Дмитренко і Ксенія Приходько) шестеро поїдуть на Кубок світу, інших заявлять на Кубок IBU. Ми нікуди не поспішаємо», — наголосив Зоц.


А от наставник чоловічої збірної Юрай Санітра довго зі складом команди на перший етап КС не вагався. До Естерсунда поїдуть Антон Дудченко, Артем Прима, Богдан Цимбал, Денис Насико, Тарас Лесюк, Артем Тищенко.

 

Як видно, немає в збірній її капітана Дмитра Підручного. Готуючись до зимового сезону, лідер чоловічої команди зазнав прикрої травми руки.

 

«Згідно з планом, який ми узгодили з тренером, я маю приєднатися до команди 4 грудня в австрійському Гохфільцені на другий етап Кубка світу. Сподіваюся, що цього плану ми дотримаємося», — розповів Підручний.


«На першому етапі Кубка світу жорстка програма. За десять днів — шість стартів, тому я планую там зібрати шість спортсменів, щоб робити ротацію. Є база спортсменів, як і у минулому році. Коли немає Підручного на першому Кубку світу, будемо вибудовувати команду, яка виступала у попередньому сезоні, а далі побачимо», — зауважує Санітра.