Українським збірникам не вдалося здобути історичну перемогу над італійцями: але шанс на фінал ще є

22.11.2023
Українським збірникам не вдалося здобути історичну перемогу над італійцями: але шанс на фінал ще є

Українським збірникам не вдалося здобути історичну перемогу над італійцями. (Фото пресслужби УАФ.)

Напряму кваліфікуватися на чемпіонат Європи 2024 року збірна України не змогла.


Груповий турнір підопічні Реброва завершили на третьому місці.

 

Фінішували позаду фіналістів попереднього Євро — збірних Англії та Італії, набравши при цьому однакову кількість очок з представниками Апеннін.


Водночас можливості потрапити до фінальної частини континентального форуму в «синьо-жовтих» не вичерпані.

 

Завдяки додатковим обставинам у збірної України з’явилася можливість навесні наступного року зіграти в кваліфікаційному плей-оф Ліги націй, де розіграють три заключні перепустки на ЧЄ.


Формат додаткового мінівідбору синьо-жовтій команді вже відомий. Не так давно вітчизняні збірники, виступаючи ще під орудою Олександра Петракова, долали аналогічний бар’єр на шляху до чемпіонату світу-2022.

 

Тоді, нагадаємо, наші збірники переграли на півфінальній стадії збірну Шотландії, але поступилися у фіналі команді Вельсу.


Не виключено, що збірна Вельсу (а також Польща та Естонія) може вигулькнути на шляху українських футболістів й на майбутнє Євро.

 

Утім най­імовірніше, що після завершення всіх матчів групового раунду відбору українська команда опиниться в компанії інших команд, де фігуруватимуть збірні Ізраїлю, Боснії й Герцеговини.


А можливість напряму потрапити на Євро-2024, господарем якого буде Німеччина, у збірної України була. Для цього в заключному поєдинку групового раунду підопічні Сергія Реброва мусили переграти чинного чемпіона Європи — Італію.


У теорії звучало начебто не дуже фантастично. У сучасному футболі непереможних суперників не існує. Утім у футбольних стосунках України та Італії статистика говорила не на користь «синьо-жовтих».

 

До знакового протистояння в Леверкузені збірна України жодного разу не перемагала «скуадру адзурру».


Вітчизняні футболісти розуміли, що для зламу історії їм потрібен подвиг.

 

«Гратимемо для українського народу!» — говорив напередодні вирішального поєдинку головний тренер української команди Сергій Ребров.


А футбол у матчі з італійцями українські збірники показали й справді захопливий. Були комбінації, були удари, були моменти. Інтрига в поєдинку трималася до останніх секунд.

 

Утім для сприятливого підсумку поєдинку «синьо-жовтим» не вистачило забитого гола.


«Ми гідно провели цей матч. Дивлячись один одному в очі, ми можемо сказати, що віддали всіх себе на футбольному полі, але цього не вистачило для перемоги», — заявив півзахисник лондонського «Арсеналу» та збірної України Олександр Зінченко.


За словами Сергія Реброва, його підопічні зробили все, що планувати виконати в грі.


«Ми показали характер, билися за нашу країну. У першому таймі стримували суперника, в другому більше атакували. Хлопці засмучені, вони показали гідну гру проти чемпіона Європи. Дивлюся з оптимізмом у майбутнє, сьогодні була команда, яка хотіла пройти далі», — наголосив очільник збірної України.


Зрештою, кваліфікаційна кампанія «синьо-жовтих» не закінчилася. І шанс потрапити на Євро-2024 у них іще буде.

 

ТАБЛО
Чемпіонат Європи. Група С. Україна — Італія — 0:0, Північна Македонія — Англія — 1:1.
Підсумкове становище: Англія — 20, Італія, Україна — 14, Північна Македонія — 8, Мальта — 0.