Як дати собі раду, коли охоплює зневіра? Поради від психологині

15.11.2023
Як дати собі раду, коли охоплює зневіра? Поради від психологині

Спровокований соцмережами розпач можна (і треба) долати.

Повномасштабне вторгнення триває 600 днів...

 

З того часу наше життя раптово змінилося й наповнилося переживаннями, втратами, новинами, повітряними тривогами, ракетами й невизначеністю.

 

Намагаючись утримати баланс між роботою, адаптацією та безліччю справ, українці втомилися і морально, і фізично.


Утома є настільки сильною, що часом блокує натхнення, енергії та віри в майбутнє. Люди майже не відпочивають, не можуть розслабитися, виговоритися, а отже, емоційний стан тільки погіршується та викликає нову симптоматику — зневіру й песимістичні настрої.


І тут питання не тільки в тому, що це за ситуація, в яку втрапила переважна більшість українців, а як із цим упоратися, дати собі раду, пережити непрості часи.

Чому так реагуємо?

Так продукуються емоційні гойдалки: сьогодні людина реагує зважено, а завтра, після прочитання якогось повідомлення, впадає у відчай. Ба більше, постить відповідні дописи у соцмережах (не завжди аналізуючи їхню правдивість), чим розхитує інших.

 

Зрозуміло, це все відстежує й заохочує російська пропаганда, а ще це активно поширюють наші ж блогери, котрі не перевіряють інформацію на достовірність та перехоплюють «естафету» від ворога, навіть не усвідомлюючи цього.


Оцей концепт про «мені погано, тож має стати погано усім»: яке його психологічне підґрунтя, чому він імпульсивно з’являється та як із ним чинити, щоб було екологічно для оточення?


«Причини можуть бути різні й детерміновані, зумовлені як внутрішніми, так і зовнішніми факторами, — пояснює кандидатка психологічних наук, доцентка кафедри психології Мелітопольського державного педагогічного університету ім. Богдана Хмельницького Ірина Остополець для «України молодої».

 

— До речі, таку стратегію людина може навіть не усвідомлювати, адже кожен реагує на події по-своєму — через власну індивідуальність і неповторність. Хтось прагне самотужки розібратися в усьому, відокремлюється, уникає розмов і, як страус, «зариває голову в пісок» та робить вигляд, що «нічого страшного» чи «мене це не торкнеться». Інша ж людина використовує стратегію «розкидання вогнища» і прагне поділитися своїми переживаннями з оточенням, таким чином терапевтуючи себе».

Утомлені аналізувати

«Накриває» і від розуміння, скільки людей досі не володіють навіть базовими навичками медіаграмотності й мають ресурс на створення дезінформаційних дописів у соцмережах, додатково створюючи розкол в українському суспільстві.


Чути про те, що ми роз’єднані, корумповані, слабкі, неграмотні й байдужі, — мед для вух росіян. Це стосується й мовної лінії, яка стабільно несе з собою скандали.

 

Не виняток і останній із них — пост української мовознавиці та екснардепки Ірини Фаріон про оборонців Маріуполя: «Я не можу назвати їх українцями... У мене запитання до них: що вам, хлопці, заважає, коли ви такі моцні? І ви дуже розумні. Що вам заважає виконувати 29-ту статтю закону про Збройні сили України? Ви, хлопці, знаєте, що таке дисципліна в армії? Якщо в армії немає дисципліни, то немає армії, це зброд тоді... Якщо вони не говорять українською мовою — то нехай себе назвуть «руськими». Чому вони такі очманілі? Якщо вони такі великі патріоти — покажіть свій патріотизм. Вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка».

Періодично варто «чистити мізки»
від інформаційного непотребу.


Повага й пам’ять про те, що зробили військові «Азова» задля наших життів, відійшла на задній план. Натомість бачимо дуже знайому методичку і тему, на якій так радо спекулюють росіяни.


Хіба ці «лідери думок» не розуміють поняття самоцензури чи наслідків своїх слів? Хіба живуть в окремому вакуумі, відокремлені від реального світу, де щосекунди тривають запеклі бої, обстріли, а поміж цим — героїзм наших військових, незалежно від статі, віку й мови? Цей приклад — черговий доказ неспроможності звертати увагу на інформаційну гігієну й принаймні трішки аналізувати думки, перед тим як висловити їх.

Зневіра: перспективи
загартовування

Звісно, ці слова спричинили шквал непорозумінь у соцмережах, стали причиною вчергове «поділити» українців та викликали почуття зневіри. Тут існує прямий зв’язок із когнітивними викривленнями (коли особа створює ілюзію знання і впевненість у чомусь, а також уперто доводить це).


«Дуже великий потік інформації (часом надто суперечливої), що діє на людину й викликає надмірне напруження та стрес, супроводжується негативними емоціями. Зараз переважна більшість українців живуть у таких обставинах. Відомо, що наслідками тривалого стресу є фізіологічні, психологічні, психосоматичні розлади тощо. Однак оптимізм є у тому, що людина, яка пережила травматичні події та психологічно опрацювала ці переживання, особистісно зростає. З’являються більша впевненість у собі, міцніші стосунки, переосмислення духовних переконань, більша цінність життя тощо», — каже Ірина Остополець.


Фахівчиня додає: внутрішній світ людини — не про поле бою, отже, з почуттями не варто боротися. Ми повинні прагнути створювати конструктивні стратегії мислення, збільшувати кількість позитивних емоцій, пам’ятаючи, що життя — воно зараз і не слід його відкладати на потім. Не слід «боротися» чи засуджувати тих, хто не відповідає нашим очікуванням. Натомість уміти розпізнавати маніпуляції й не заохочувати їх поширення.

Як не провокувати велику тривогу?

Урешті-решт, хвилювання нині вистачає. І хоч з’являється воно невчасно й непередбачувано, це нормальне почуття: так ми подумки готуємо себе до чогось важливого й прораховуємо майбутні події. Сьогодні це як ніколи актуально.


Одначе такі емоції часто переходять у фазу сильного занепокоєння, можуть заважати раціонально аналізувати все навколо й викликати емоційну, а також фізичну напругу.

 

Звідси ці розчарування та зневіра у соцмережах: хтось намагається довести свою правоту в тому, що «все втрачено, кращого життя не буде, ми програємо», а інший ширить це повідомлення, створюючи розкол у суспільстві.

 

Ці ситуації можуть провокувати люди, що мають хронічну тривожність, а отже, уникають відповідальності, складнощів та діють переважно імпульсивно. Ми не можемо захистити себе від усього негативу, але точно можемо прислухатися до своїх почуттів і вплинути на них.


«Раджу влаштовувати інформаційний детокс: менше споживати інформації і займатися власними справами, — наголошує пані Ірина. — Якщо ситуація в країні чи регіоні кардинально зміниться, про це нам точно повідомлять. Є багато засобів, як здійснювати самодопомогу задля збереження психологічного здоров’я: арттерапія, бібліотерапія (читання книжок), музикотерапія, тілесно орієнтована терапія, фізичні вправи і спорт та багато іншого.
Треба пам’ятати, що життя триває. Як говорив Епікур: «Поки є ми — смерті немає, коли вона приходить — нас уже нема».


Доки людина живе, у неї є оптимізм жити, творити, спілкуватися, допомагати іншим. Їй також притаманно хотіти знати, що чекає попереду. Однак слід насолоджуватися кожною миттю свого життя зараз і не витрачати його на те, щоб комусь щось доводити, сперечатися, а тим більше створювати розкол у суспільстві.


У важкі часи, коли охоплює зневіра, слід пригадати складні моменти свого життя і сказати собі: «Якщо я тоді пережив це, то і зараз знайду в собі ресурси».

 

Валерія МУСХАРІНА,
студентка Київського університету імені Бориса Грінченка