Дебютний проєкт: хокейна збірна України в Угорщині на рівних зіграла з вищими за рейтингом суперниками

15.11.2023
Дебютний проєкт: хокейна збірна України в Угорщині на рівних зіграла з вищими за рейтингом суперниками

На Меморіалі Тамаша Шаркозі-2023 збірній України вдалося здобути перемогу над господарями — збірною Угорщини. (Фото з сайту fhu.com.ua.)

На старті сезону національна хокейна збірна України отримала нового наставника.

 

Вирішувати завдання цього хокейного року з підвищення в класі довірили Дмитру Христичу.

 

А підготовка «синьо-жовтих» до весняного чемпіонату світу в дивізіоні ІВ почалася з виступу на Меморіалі Тамаша Шаркозі в Будапешті, де підопічні Христича помірялися силами зі збірними Угорщини, Словенії та Італії.

 

Усі три суперники української команди найближчим часом виступатимуть у другому за силою дивізіоні планети. А це на щабель вище від нинішнього рівня «синьо-жовтих».


Узгоджуючи з Христичем однорічний контракт, ФХУ поставила перед тренером чітке завдання омолодити склад першої збірної. Та так, щоб її ігровий потенціал залишився на високому рівні.


«Якщо ми хочемо досягати результату, то процес омолодження треба проводити плавно, щоб він не був на шкоду тим цілям, які перед нами поставлені. Хокеїст має довести, що принесе команді користі більше, ніж віковий гравець», — пояснив своє бачення наставник збірної України.


На цьогорічний Меморіал Тамаша Шаркозі Христич викликав 23 хокеїстів, десять з яких — представники закордонних клубів, зі Словаччини, Польщі, Угорщини, Фінляндії та Литви.


«Ми повинні знати, що хочемо йти до дивізіону 1А. Боятися не треба, а треба готуватися. Усе просто», — заявив перед турніром у Будапешті наставник української команди.


Грати з суперниками у столиці Угорщини українська збірна вирішила у відкритий хокей. Принаймні так, на зустрічних курсах, українські хокеїсти діяли в перших двох поєдинках — проти Угорщини та Словенії.

 

Схожим був і сценарій обох цих матчів. Щоразу «синьо-жовтим» доводилося наздоганяти опонента, котрий мав перевагу в дві шайби. І в обох випадках українським хокеїстам вдавалося вирівнювати рахунок. Однаковими в підсумку були й цифри на табло.


При цьому в грі з Угорщиною, за дві хвилини до завершення основного часу, саме «синьо-жовтим» вдалася переможна комбінація — 5:4. А от у грі проти словенців заключне слово в матчі було за збірною з Балкан — 4:5.


Заключний поєдинок на турнірі — проти Італії — мав для команди Христича принципове турнірне значення. Відтак, претендуючи на чемпіонський трофей, українська команда обрала на гру оборонну стратегію.

 

Утім навіть і за такого сценарію вітчизняні збірники мали чимало можливостей для взяття воріт суперника. Проте, як прийнято говорити, команду підвела реалізація.


Не надто клеїлася гра в атаці й у італійців. За 60 хвилин ігрового часу жодній із команд так і не вдалося «розмочити» рахунок. Вирішальним же у матчі, де українські хокеїсти зробили 40 кидків по воротах суперника, став «овертайм», у якому удача більше посміхнулася саме збірній Італії.

 

Вона ж і стала переможцем цьогорічного Меморіалу Тамаша Шаркозі, а омолоджена команда Дмитра Христича розжилася таким необхідним ігровим досвідом. Перші кроки в ролі головного тренера «синьо-жовтих» зробив і сам наставник.