Українські тенісистки підтвердили статус фавориток у протистоянні з Нідерландами

15.11.2023
Українські тенісистки підтвердили статус фавориток у протистоянні з Нідерландами

Ангеліна Калініна під час дебютних матчів за збірну здобула дві перемоги над представницями Нідерландів. (Фото: Великий теніс України.)

Після поразки від Чехії у квітні українській жіночій збірній, аби знову боротись за вихід до фінальної частини Кубка Біллі Джин Кінг, необхідно було у Вільнюсі здолати команду Нідерландів.

 

І наші тенісистки на чолі з Михайлом Філімою із цим завданням упорались!


Після оголошення заявок на матчеву зустріч стало очевидно, що саме українки — фаворитки: Філіма цього разу, за відсутності травмованої Еліни Світоліної, зробив ставку в одиночних матчах на Даяну Ястремську та представницю топ-30 рейтингу Ангеліну Калініну, яка дебютувала за збірну.

 

У складі ж суперниць найрейтинговішою тенісисткою в заявці виявилась Аранча Рус, котра цьогоріч, після виграшу першого в кар’єрі титулу рівня WTA, дебютувала у топ-55 табеля про ранги.


«Ми з нетерпінням чекаємо цікавої боротьби. На папері ми можемо бути фаворитом, але це командні змагання, тому можливо все. Не зважаючи ні на що, ми спробуємо показати свій найкращий теніс», — ділився очікуваннями перед матчем капітан української збірної.


І в перший день протистояння українки виконали завдання-мінімум: Ангеліна Калініна в дебютному матчі за збірну «на класі» здолала другий номер нідерландок, представницю третьої сотні рейтингу Сьюзан Ламенс — 6:2, 6:3. А от Даяні Ястремській не вдалося обіграти Рус — 3:6, 2:6.


Наступного дня силами помірялись уже лідерки збірних — і знову перемогла Калініна: 6:4, 6:4. Знову складний матч видався для Ястремської, вона програла перший сет проти Ламенс, але все ж вирвала перемогу (4:6, 6:1, 7:5), принісши команді вирішальний третій заліковий бал. Таким чином, п’ятий — парний — матч не знадобився.


«Зараз дуже багато емоцій, дуже вдячна всім уболівальникам за підтримку. Чесно кажучи, несподівані емоції. Дуже рада і щаслива грати за збірну. Зараз навіть складно підібрати слова, у Даяни був дуже складний поєдинок. Багато емоцій, прекрасна атмосфера і команда», — заявила після підсумкової перемоги 26-річна Калініна, яка стала най­старшою дебютанткою команди з 2006 року.


«Я дуже рада, що вдалося зіграти на цьому турнірі, я люблю грати в команді, й мені подобається те, що тут трошки інша енергетика. Коли граєш у Кубку Біллі Джин Кінг, то насамперед, звісно ж, додається трішечки хвилювання, тому що відповідальність не тільки за саму себе, а також за всю команду і за твою країну. Тут присутній командний дух, є переживання за іншого гравця, те, що здебільшого ти не відчуваєш під час виступу в турі, де ти сама за себе і тільки за себе несеш відповідальність, де хочеш, щоб саме ти перемогла. А тут справді переживаєш за дівчат і хочеш, щоб усе було круто», — поділилась емоціями після вирішального матчу і Ястремська.


Ця звитяга дозволить нашій команді навесні знову зіграти кваліфікацію до фінальної стадії командного турніру. І, схоже, збірна вже зможе розраховувати на першу ракетку України Еліну Світоліну.

 

Бронзова призерка Токіо-2020 нещодавно пояснила, що через наявність олімпійської медалі зможе претендувати на спеціальне запрошення на Олімпіаду-2024 і без матчів за збірну та відповідного рейтингу, утім усе одно планує допомогти команді боротись за найвищі місця.