Розплата агресора: окупанти зазнали колосальних втрат під час свого масованого наступу на Авдіївку

18.10.2023

Тиждень тому російські війська пішли у жорсткий контрнаступ у районі Авдіївки, сформувавши на цій ділянці фронту ударний технічний ресурс.

 

За даними військових аналітиків, окупанти планують узяти тут українські підрозділи в повне оточення, зупинити просування ЗСУ в бік Донецька і здобути бодай якусь видовищну перемогу, підкинувши кремлівським пропагандистам привід для інформаційної радості.


Задля давно очікуваного «побєдобєсія» рашисти кинули сюди до трьох батальйонів солдатів, а також танки, бойові машини піхоти та літаки, що завдають удари високоточними керованими «планерними бомбами».

 

Водночас, як повідомляє видання The Economist, вже у перші дві доби штурму міста окупанти втратили 15 танків, 33 БМП і кілька артилерійських систем. Ідеться про еквівалент обсягу боєприпасів цілого батальйону.


Причину колосальних втрат німецький військовий експерт із псевдонімом Tendar пояснив тим, що рашисти, на відміну від ЗСУ, продовжують воювати кількістю, а не вмінням.

 

«На відеороликах добре видно, як колони російської техніки намагалися протиснутися по дорогах, але зрештою опинилися у вузьких проходах, — повідомив він. — Особливо яскраво такий розвиток подій продемонструвала ударна група з Красногорівки, що просунулася вперед на кілька метрів. Російські танки намагалися обійти перші машини, які, найвірогідніше, були зупинені ЗСУ».


На сьогодні, за даними The Economist, наші захисники вже знищили в районі Авдіївки понад пів сотні танків і понад 100 броньованих машин. Рух техніки противника уповільнюють мінні поля та артилерійський вогонь, керований безпілотниками.

 

Територіальні здобутки росії поки що оцінено в менш ніж 5 квадратних кілометрів. Окупанти також заявили про взяття під контроль Авдіївського коксохіму, проте аналітичний центр ISW повідомив, що не бачить жодних підтверджень цього факту.


Попри спроби ворога перехопити ініціативу на Донеччині, сповільнивши контрнаступ ЗСУ на інших ділянках фронту, наші захисники продовжують розширювати наступальний плацдарм у районі Роботиного.


За даними Генштабу, протягом минулого тижня Сили оборони мали певні успіхи й просування в бік сіл Новопрокопівка та Копані. Цей факт демонструє, що наступ українських військ не зупинився, незважаючи на брак необхідної кількості техніки.

 

«На жаль, у нас досі немає ракет, немає сучасної авіації, — каже військовий експерт Олег Жданов. — Ми воюємо на старій радянській авіації. Наша авіація на порядок гірша за ту, яка є в рашистської армії. Однак сьогодні російська армія тріщить по швах, стратегічного резерву росіяни сьогодні не мають, тягнути війська з глибини країни вже немає можливості. Приїжджають окремі батальйони чи маршові роти, прибувають окремі ешелони з військовою технікою. Тобто ми четвертий місяць практично перемелюємо російську армію. Результатом цього перемелювання може бути обвал фронту на оперативному напрямку. Я вважаю, що успіхи величезні, порівняно з нашими можливостями».