Поліція викрила шахраїів, які продавали неіснуючі автомобілі для ЗСУ

18.10.2023
Поліція викрила шахраїів, які продавали неіснуючі автомобілі для ЗСУ

До шахраїв, які продавали віртуальні авто ЗСУ, прийшли правоохоронці. (Фото Національної поліції України.)

В Україні поліція провела обшуки у шахраїв, які продавали неіснуючі автомобілі для ЗСУ, ошукуючи військовослужбовців та волонтерів.


Як повідомили «УМ» у черкаській обласній поліції, два організатори і четверо активних учасників цієї злочинної схеми наразі вже сидять за ґратами.

 

Але, окрім них, до складу групи входило ще шість осіб «з волі». До них днями і прийшли черкаські правоохоронці.


«Аби заробити, пройдисвіти розміщували в соціальній мережі оголошення про продаж автівок і навіть обіцяли доставити їх на фронт. Натомість, як тільки отримували гроші, переставали виходити на зв’язок і зникали», — розповідають у черкаській обласній поліції.

 

І уточнюють, що серед потерпілих від дій аферистів є військовослужбовці та волонтери, які купували автомобілі для потреб ЗСУ.


У ході розслідування, кажуть правоохоронці, було встановлено, що шахраї обіцяли авто за цінами, що були нижчими за ринкові, а також завдяки «легендам» легко входили в довіру до потенційних покупців.


«Зокрема, у телефонній розмові з одним із захисників, який зацікавився автівкою в оголошенні, зловмисник розповів вигадану історію, що начебто його батько теж воює. Тож, мовляв, хочу допомогти нашим воїнам і готовий особисто доставити автомобіль до лінії фронту», — кажуть у поліції області.

 

І додають, що при цьому шахрай просив перерахувати лише кілька тисяч гривень на бензин. Згодом він повідомляв, що в дорозі автомобіль начебто зламався, тож треба кошти на його ремонт. У такий спосіб шахраї привласнювали від кількох тисяч гривень до повної вартості автомобіля.


Як зазначають у Національній поліції України, ще один з ошуканих, поранений військовий ЗСУ, перебуваючи у шпиталі, разом із побратимами хотів придбати для свого підрозділу автомобіль «Фольксваген транспортер» за 120 тисяч гривень.

 

Через те, що «продавець» зробив знижку до 100 тисяч гривень і сам зголосився доставити автомобіль на передову, чоловік довірився йому та перерахував упродовж двох тижнів усю суму, але автівки так і не отримав.


«На сьогодні поліцейські встановили 22 особи, які перерахували кошти шахраям. Утім отримані в ході слідства дані свідчать, що кількість потерпілих унаслідок злочинної діяльності фігурантів значно більша», — говорять у поліції.


Окрім Черкащини, санкціоновані обшуки проведено в Києві, Житомирській та Хмельницькій областях.