Збірна України з футзалу зберегла шанси на пряму путівку на ЧС-2024

18.10.2023
Збірна України з футзалу зберегла шанси на пряму путівку на ЧС-2024

Українські футзалісти зберігають шанси на перемогу в кваліфікаційній групі та пряме потрапляння на чемпіонат світу-2024. (Фото з сайту xsport.ua.)

Разом з українською національною збірною з футболу завдання виходу на великий турнір вирішує і «синьо-жовта» футзальна команда — підопічні Олександра Косенка у відбірковому еліт-раунді борються за вихід на чемпіонат світу-2024.


У квартеті з сербами, поляками та бельгійцями наші футзалісти розпочали відбір у вересні з розгрому останніх — 10:2.

 

Проте в номінально домашньому поєдинку з Польщею драматично поступились із рахунком 2:3, втративши перевагу після 2:0. Ця прикра поразка опустила «синьо-жовтих» на непрохідне третє місце.


Оскільки напряму на футзальний «мундіаль» потрапляють лише переможці своїх груп, підопічним Косенка варто було обігрувати сербів в обох жовтневих матчах. І у першій грі, котра відбулася на полі суперника, збірна це завдання виконала сповна — розгромна перемога 6:1.

 

Доля поєдинку, по суті, була вирішена вже за 10 стартових хвилин, коли зусиллями Шведа, Жука і Абакшина наша команда відзначилась чотири рази, далі впевнено граючи за рахунком.


Проте в матчі-відповіді, котрий проходив у невеличкому угорському містечку Беретьйоуйфалу, серби набагато краще грали у захисті, зумівши втримати нічию (1:1). Таким чином, після перемоги поляків над бельгійців саме «Кадра» очолює квартет, на два пункти випереджаючи Україну.


«Усі прагнуть перемогти й вийти на чемпіонат світу. Ми більше дивимося на свою гру, а всі суперники — гідні. У кожної команди є свої сильні та слабкі сторони», — зауважує Олександр Косенко.


Водночас у збірної України ще буде шанс зачепитись за перемогу в групі та пряму путівку на ЧС: для цього у грудні варто обігрувати і бельгійців (удома), і поляків (на виїзді).


«Після розгромної поразки серби грали зовсім по-іншому, більш компактно у захисті. Наші опоненти розуміли, що поразка їх майже виключить із боротьби за путівку на «мундіаль», тому вони були дуже мотивовані. Нічия — закономірний результат цієї гри. Нам потрібно було зламувати насичену оборону, а це важко робити. Ще й паркет трохи «нешвидкий», і нам трохи це заважало: не вистачало швидких передач, швидких відривів, тому і суперник був зовсім інший. Так, ми не перемогли, але все в наших руках, треба грати далі, боротись до останнього», — пояснив нічию з сербами тренер української команди.


Якщо ж «синьо-жовтим» не вдасться виграти групу, вони можуть отримати шанс на вихід на ЧС через плей-оф — у такому разі треба потрапити до четвірки кращих команд, які закінчать відбірковий етап на других місцях у своїх групах.


«Усі гравці розуміють важливість кожного матчу, тому що вихід на чемпіонат світу, мені здається, — це мрія будь-якого спортсмена», — наголошує наймолодший гравець у складі «синьо-жовтих», 20-річний Ростислав Семенченко.


Сам «мундіаль», на якому зіграють 24 збірні (сім — із Європи), в наступному році прийме Узбекистан.


Зазначимо також, що востаннє наші футзалісти грали у фінальній частині чемпіонату світу в 2016 році, коли дійшли до стадії 1/8 фіналу. А найкращий наш результат на світовому рівні — четверте місце у 1996 році.

 

ТАБЛО
Чемпіонат світу. Кваліфікація. Група В. 4-й тур. Україна — Сербія — 1:1, Бельгія — Польща — 1:3.
Турнірне становище: Польща — 9, Україна — 7, Сербія — 5. Бельгія — 1.