МОК зупинив членство олімпійського комітету росії на невизначений термін

18.10.2023
МОК зупинив членство олімпійського комітету росії на невизначений термін

У МОК вважають, що росії як порушнику Олімпійської хартії зараз не місце під прапором з п’ятьма кольоровими кільцями. (Фото з сайту fakty.com.ua.)

Життя в цивілізованому суспільстві передбачає дотримання певних правил та норм. Утім російська федерація вважає, що для неї ці норми неписані.

 

Порушувати встановлені спортивною спільнотою антидопінгові правила, нехтувати нормами міжнародного права й вести відкриту війну проти сусіда — це, як виявляється, виглядає для росії абсолютно нормально.


Черговим порушенням росіянами усталених міжнародних норм стало включення їхнім олімпійським комітетом до свого складу регіональних спортивних організацій тимчасово окупованих українських областей — Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької.


«Ухвалене олімпійським комітетом росії (ОКР) одностороннє рішення про зарахування до його складу регіональних спортивних організацій, що перебувають у віданні Національного олімпійського комітету України, є порушенням Олімпійської хартії, оскільки порушує територіальну цілісність НОК України, визнану Міжнародним олімпійським комітетом (МОК) відповідно до Олімпійської хартії», — повідомили в Міжнародному олімпійському комітеті.


Відтак у відповідь керівництво МОК було змушене відсторонити олімпійський комітет росії до подальшого повідомлення. Це означає, що організація не зможе виконувати функції національного олімпійського комітету й отримувати фінансування від олімпійського руху.

 

Рішення про відсторонення набуло чинності негайно. При цьому МОК залишив за собою право визначити можливість участі нейтральних спортсменів з російським паспортом на Олімпійських іграх 2024 та 2026 років.


В ОКР прийняте рішення назвали контрпродуктивним і наголосили, що воно ніяким чином не вплине на життя російського спорту. «На російських спортсменів, переважна більшість яких, як і раніше, безпідставно відсторонено від міжнародних виступів, даний крок ніяк не вплине, статус нейтралізації залишається без змін», — кажуть в ОКР.


Водночас президент України Володимир Зеленський вважає важливим крок МОК. «Є рішення Міжнародного олімпійського комітету, який зупинив членство олімпійського комітету росії. Кожен у світі повинен поважати територіальну цілісність націй і Статут ООН. Якщо хтось там, у росії, думає, що може ще й спорт, і олімпійський рух зробити своєю зброєю, то це точно не вийде», — заявив Володимир Зеленський.


На думку голови Національного олімпійського комітету України, міністра молоді та спорту Вадима Гутцайта, росію повернуть до Міжнародного олімпійського комітету (МОК), якщо вона виключить олімпійські ради тимчасово окупованих територій України зі складу олімпійського комітету рф.

 

«Якщо вони це зроблять, якщо вони почнуть жити і працювати за правилами, як працюють весь світ і спортивна міжнародна дипломатія, як працює Міжнародний олімпійський комітет. Якщо вони це змінять, вони не порушуватимуть Хартію міжнародного олімпійського комітету, то я так розумію, що це призупинення буде знято», — сказав Гутцайт.


Натомість президент МОК Томас Бах наголошує: «Крайньої дати для зняття відсторонення ОКР немає, воно діятиме до подальшого повідомлення, ми будемо стежити за подальшим розвитком ситуації».