Аудиторії-трансформери: у полтавській політехніці студенти вчаться просто неба

11.10.2023
Аудиторії-трансформери: у полтавській політехніці студенти вчаться просто неба

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відкрив нещодавно дві аудиторії просто неба, або, на англійський манер, простори open spase.

 

Наближення освітнього процесу до європейських стандартів, у які входить, у тому числі, сезонне використання вулиць, скверів, вільних територій для навчання та спілкування, цілком у дусі полтавської політехніки.

 

Адже виш входить до рейтингу найкращих європейських університетів і має титул найекологічнішого у світовому рейтингу університетських кампусів.


Отож, замість сидіти в аудиторіях, — студенти та викладачі залюбки перебазувалися на гарно облаштовані майданчики під правічними деревами на території вишу. На одній з локацій вони займають стільці, на іншій — невеликі дерев’яні лавки.

 

Загалом одночасно в такому форматі можуть навчатися близько пів сотні людей. Кожне навчальне місце обладнане ноутбуком, а викладачі користуються ще й інтерактивною дошкою. Свіже повітря, безумовно, сприяє кращому засвоєнню матеріалу і творчому мисленню.


Однак відкриті простори будуть відкриті не лише для студентів політехніки, а заняття на них проходитимуть за розкладом, але не щодня.


— Створені нами сучасні локації — це інноваційний підхід до вирішення викликів, що постали перед українським суспільством з початку широкомасштабної війни. У нас з’явилися люди зі статусом вимушених переселенців. Їх треба інтегрувати в нове середовище, їм треба допомогти побороти психологічні травми, соціалізуватися на новому місці, їм необхідні позитивні емоції, — зауважує ректор університету Володимир Онищенко. — І простори open spase для цього дуже гарно підходять.

 

Адже у вільний час аудиторія просто неба може прийняти внутрішньо переміщених осіб уже як глядацька зала чи як майстер-клас, або як творча лабораторія з образотворчого мистецтва, художньої кераміки тощо. Оpen spase із легкістю трансформуються на воркшоп, коворкінг, місце зустрічей з цікавими людьми. Тобто це багатофункціональні майданчики, на яких завжди за гарної погоди проходитимуть навчання і спілкування. Дуже важливо, що аудиторії можуть працювати паралельно, не заважаючи одна одній.

Фото зі сторінки Володимира Онищенка у фейсбуці.


За словами Володимира Онищенка, він давно виношував ідею такої просторової трансформації й модернізації території вишу.

 

Але її реалізація стала можливою завдяки отриманому гранту від уряду Японії на суму 1,4 млн гривень (37 тисяч доларів США), який був профінансований Міжнародною організацією з міграції для надання необхідної психологічної підтримки та допомоги людям, що постраждали від російської збройної агресії.


Для реалізації унікального проєкту багато зусиль доклав викладач архітектурного факультету, ландшафтний дизайнер Павло Васильєв.


А символічну стрічку під час відкриття нового освітнього простору в політехніці наприкінці вересня розрізали ректор Володимир Онищенко та митрополит Полтавський і Кременчуцький Федір.

 

На урочистостях були присутні народні депутати Максим Ткаченко, Олексій Устенко та Андрій Боблях. Почесні гості разом із членами Вченої ради університету змогли оцінити зручність і комфорт нових локацій, а також послухати першу символічну лекцію, яку провів для них професор Онищенко на правах господаря навчального закладу.