Аграрії Черкащини очікують зібрати 410 тисяч тонн овочів

27.09.2023
Аграрії Черкащини очікують зібрати 410 тисяч тонн овочів

Фермери збирають кавуни на Золотоніщині. (Фото Черкаської ОВА.)

Цього року аграрії Черкаської області подбали, щоб дефіциту овочів не було.

 

Задля цього вони вчасно переорієнтувалися, враховуючи виклики часу та вимоги ринку.

 

І тепер у Шевченковому краї є свої черкаські лохина, персики, виноград, цибуля і навіть черкаські кавуни.

 

Про це повідомляє голова Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець.

 

За його словами, ще торік із сільгоспвиробниками влада Черкащини неодноразово спілкувалась про їхні плани на нову посівну. З урахуванням продовольчої безпеки та можливого дефіциту південних культур.


«Зважаючи на це, наші аграрії цьогоріч дещо відкоригували структуру своїх посівних площ. По-перше, тепер більше вирощують овочевих культур: +22% до минулорічних показників. Зокрема, в сегменті борщового набору», — веде далі голова ОВА Ігор Табурець.

 

Тож, уточнює він, спрацювали завчасно. Фермери висадили більше помідорів, цибулі, моркви, столового буряку. І цьогорічні площі посіву овочевих культур по всіх категоріях господарств збільшились порівняно з минулим роком на 3,5 тис. га.


Окрім того, додає очільник Черкащини, півтори тисячі гектарів земель фермери віддали під кавуни. Удвічі більше, ніж торік.


«І в цій справі новачки вже мають успіхи. Ознайомився з досвідом одного з підприємств Золотоніщини. Тут кавунами засадили 10 гектарів полів, мають і де зберігати врожай. До речі, за цей напрям у господарстві відповідає агроном з Херсонщини В’ячеслав Кісліцин. Усією родиною стали вимушеними переселенцями через війну», — говорить пан Ігор.

 

Він каже, що на сьогодні в Черкаській області вже зібрано врожай з-понад 80% площ, засіяних овочами.

 

Цьогоріч урожайність овочевих культур дещо менша, але завдяки розширенню посівних площ валовий збір буде на рівні торішнього. Очікуємо отримати 410 тис. тонн овочів. Це дасть змогу повністю забезпечити ними жителів області.


«Минулий і нинішній сільськогосподарські сезони були складні. Тож дякую нашим аграріям за те, як добре вони спрацювали», — підсумовує голова Черкаської ОВА Ігор Табурець.