Місто неляканих війною прочан: з Ізраїлю до Умані почали прибувати хасиди

13.09.2023
Місто неляканих війною прочан: з Ізраїлю до Умані почали прибувати хасиди

Інспектори Держпродспоживслужби провели моніторингове відвідування кошерного закладу харчування «Уманська левада». (Фото Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.)

Хоча прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу на засіданні уряду закликав хасидів не ризикувати й утриматися від паломництва в Україну на традиційне свято Рош га-Шана, паломники вже починають з’їжджатися в древню Умань на святкування юдейського Нового року. Як це було й у минулі роки, незважаючи на ковід та російсько-українську війну.


Цього року на святкування одного з найважливіших свят Рош га-Шана (а воно розпочнеться в Умані біля могили цадика Нахмана, засновника течії юдаїзму, з вечора 15 вересня і триватиме до вечора 17-го) планують приїхати понад 30 тисяч паломників-хасидів. Про це заявила міська голова Умані Ірина Плетньова.

 

Вона каже, що вже другий рік поспіль також звертається до паломників з проханням не їхати в Умань, адже міська влада не може гарантувати їм цілковиту безпеку в період війни.


«Ніхто не знає, що в голові у росіян і як вони поведуться в той чи інший момент», — пояснює пані Ірина. І уточнює, що на території паломництва живуть кілька тисяч людей.

 

А коли на святкування туди приїжджають іще 30 тисяч, то такий густозаселений мікрорайон важко забезпечити укриттями під час повітряної тривоги. Бо 29 укриттів, які є безпосередньо в місці паломництва, можуть прийняти тільки 12,5 тисячі людей.


Як зазначає Лариса Качанова, начальник Уманського районного управління Держ­продспоживслужби, до приїзду хасидів в Умані державні інспектори цього відомства спільно з представниками «Уманської муніципальної варти» та відділу економічного розвитку Уманської міськради провели моніторингове відвідування найбільшого кошерного закладу харчування «Уманська левада», задіяного в обслуговуванні паломників під час святкування Рош га-Шана.


«Також було обстежено ще 22 ресторани та пункти харчування, 51 готель, 18 синагог, пантеон, 4 комунально-побутові заклади, 4 підприємства питного водопостачання, 3 — водовідведення, 8 — охорони здоров’я, 24 укриття, 41 заклад торгівлі, 3 ринки, 2 заклади освіти», — розповідає пані Лариса.


Під час відвідувань проведено роз’яснювальну роботу з персоналом та вручено пам’ятки про безпечність приготування харчових продуктів.

 

Тим часом 8 вересня під час шабату в Умань уже приїхали понад 2 тисяч прочан. А з понеділка там посилили заходи безпеки, зокрема обмежили доступ до місця безпосереднього паломництва; також прочани повинні носити з собою паспорт та дотримуватись комендантської години.


За словами голови Черкаської обласної військової адміністрації Ігоря Табурця, від 9-го до 22 вересня в мікрорайоні паломництва заборонено продаж алкогольних напоїв і речовин, вироблених на спиртовій основі. Винятком є тільки лікарські засоби, дозволені до застосування та включені до Державного реєстру лікарських та дезінфекційних засобів.


Водночас, наголошує очільник Черкащини, також заборонено продаж і використання піротехнічних засобів, зокрема салютів, феєрверків, інших вибухових речовин, що створюють шумовий ефект, а також продаж пневматичної зброї та іграшок, що імітують зброю.


Також, уточнює пан Ігор, від 11-го до 21 вересня в Умані встановлено особливий режим контролю на в’їзд та виїзд і пересування громадян містом.


«Ми прагнемо максимально убезпечити місцевих жителів і приїжджих. Тому прошу з розумінням ставитися до всіх заходів», — говорить голова Черкаської ОВА Ігор Табурець.


До речі, торік до Умані на святкування Рош га-Шана приїжджали 23 тисячі хасидів, позаторік — 30 тисяч, а у 2020 році — 25 тис. Це без урахування тих хасидів, які живуть у місті, зокрема й тому, що мають тут родини. Таких, кажуть, в Умані до 3 тис. осіб.