Калейдоскоп від природи: чого українцям чекати від погоди у серпні

02.08.2023
Калейдоскоп від природи: чого українцям чекати від погоди у серпні

Полуднева спека вгамовується і встеляє ранки прохолодними росами.

 

Землю огортає сонячний золотий серпанок, що, за віруваннями наших предків, захищає природу від нечистої сили. Приходить серпень — останній літній місяць, період родинного тепла, надії на продовження роду й зміцнення сім’ї.

 

Неспроста прадавні слов’яни називали серпень місяцем лелеки, збору врожаю а також часом жнив. Він нагадує про близьку осінь та різноманітними прикметами попереджає про майбутню зиму.


Авжеж, і погода зазнає певних змін. Ночі стають прохолоднішими й довшими, а мандрівні зграї лелек нагадують: осінь не за горами.


Серпень синоптики окреслюють сухим і нестабільним на погодні умови. Розпочнеться він із грозових дощів, але надалі встановлюватиметься тепла і комфортна погода, хоч і з коливаннями.


Перша декада буде досить спекотна, а середина місяця принесе помірне тепло. За актуальними даними, дощі можливі тільки в перші дні місяця і вже аж наприкінці літа.


«Першого серпня атмосферний фронт зумовить у більшості областей нестійку погоду з грозовими дощами, а ось другого-третього місцями невеликі дощі пройдуть на заході та сході, — прогнозує заступниця начальника відділу метеопрогнозів Українського гідрометцентру Наталія Голеня в коментарі для «Фактів», — водночас четвертого-п’ятого серпня переважатиме суха погода: завдяки полю підвищеного тиску».


Як зазначають в Укргідрометцентрі, нинішній серпень постане таким же спекотним і дощовим, як і липень. Середня місячна температура — 20-25 градусів тепла, в Карпатах — 16-18 градусів (що на 1,5-2 градуси вище за норму).


Абсолютний максимум температури становитиме від 35,7 до 39,8 градуса. У південних, східних, більшості центральних областей місцями можливе підвищення до 40-42 градусів, у гірських районах — від 30 до 36, а на високогір’ї Карпат — від 27 до 28 градусів тепла.


За прогнозом народного синоптика Володимира Деркача, початок серпня розпочнеться з вологих та прохолодних днів, а з середини першої декади значно потеплішає й буде справжня спека.


«Потім температура поступово знижуватиметься. Особливо відчутно це буде вночі. Наприкінці місяця можливі невеликі опади, однак денні температури ще будуть досить комфортні, й розумітимемо: справжній подих осені ще далеко», — додає він.


Кінець літа завершує всі роботи зі збирання врожаю, а з усіх теплих місяців серпень — завжди найбагатший, бо саме він дає змогу судити про кількість зібраного. Із серпнем асоціюють чимало прикмет та забобонів, пов’язаних зі змінами погодних умов на майбутнє. Зокрема, на осінній і зимовий періоди.


Також є народні передбачення про те, як впливає цей період на подружжя в майбутньому, якщо вони зіграли весілля в цей час, і що можна сказати про людей, народжених у цьому місяці.


За спостереженнями можна передбачити погоду, що очікується в найближчу добу та місяці. Приміром, якщо «у серпні до обіду літо, після обіду — осінь»; «грозовий серпень — на довгу осінь»; «багато ягід у лісі — перед довгою зимою»; «парує туман над лісом — час іти по гриби»; «мурахи будують високі мурашники — буде холодна зима»; «павук швидко снує павутину — буде суха днина»; «півень надвечір кукурікає — до зміни погоди»; «дим від багаття стелеться по землі — буде дощ»; «піниста вода в річці віщує дощову погоду»; «м’яка зима буде, якщо на дубі багато жолудів» тощо.


Отже, зважаємо на примхливу серпневу погоду й плануємо свій день, зберігаючи при цьо­му гарний настрій. Та не забуваємо брати до уваги поради синоптикині Наталки Діденко: «Уникайте прямих сонячних променів, сильної грози, виконуйте необхідні правила безпеки при тривогах, не читайте й не дивіться казна-що, говоріть українською, фотографуйтеся в соняшниках, милуйтеся красою навколо й радійте, що ми є, і нас, хороших, дуже багато».

 

Валерія МУСХАРІНА,
студентка Київського університету імені Бориса Грінченка