Із прицілом на «шолом»: українські тенісисти готуються до Відкритого чемпіонату США

26.07.2023
Із прицілом на «шолом»: українські тенісисти готуються до Відкритого чемпіонату США

Катерина Байндль у Будапешті пробилась до свого другого в кар’єрі фіналу рівня WTA. (Фото з сайту sportarena.com.)

Після історичного Вімблдона, який завершився для України тріумфом у міксті Людмили Кіченок та півфіналом Еліни Світоліної, наші топтенісистки вирішили взяти паузу перед американською серією турнірів, кульмінацією якої стане US Open.


І поки наші представниці топ-50 — Світоліна, Калініна, Костюк і Цуренко — відновлюються та готуються до хардової частини сезону, чудовий шанс покращити свої позиції у табелі про ранги отримали українки, які або балансують на межі топ-100, або поки лише прагнуть потрапити до заповітної сотні.


На турнірах серії WTA 250 минулого тижня найкраще себе проявила Катерина Байндль — на кортах Будапешта 29-річна українка дійшла до фіналу, здолавши на шляху до матчу на трофей трьох місцевих тенісисток.

 

У графік Катерини на турнірі втрутився дощ, через який їй в один день довелося грати і чвертьфінал, і півфінал — обидва матчі вона виграла (7:5, 6:3 проти господарки кортів Фанні Столар та (7:5, 7:6) проти американки Клер Лю).


«Я дуже щаслива, що змогла за один день виграти два матчі. Звісно, це було нелегко, але рада, що впоралась. Цей фінал означає для мене дуже багато. У мене були травми на початку сезону, тому це дуже важливий результат для мене. Зроблю все, що в моїх силах, щоб бути готовою», — говорила після перемоги у півфіналі Байндль.


На жаль, як виявилось, сил на фінал Катерині забракло. Програвши з рахунком 3:6 перший сет росіянці Марії Тімофєєвій, яка, як і всі представники рф і рб, грає у нейтральному статусі, українка з таким же рахунком виграла другий, але у вирішальній партії не зуміла нав’язати боротьбу — 0:6. Таким чином Байндль програла свій другий фінал на рівні WTA (перший був 5 років у Тайвані).


Вихід до фіналу суттєво покращив позиції українки в рейтингу — вона піднялась із 100-ї позиції на 77-му (до речі, найвища для неї за 4 роки), але ненадовго: у Катерини «згоріли» очки за минулорічний півфінал у Варшаві, тож тепер вона 95-та у табелі про ранги.


Уперше за два роки зіграла в основній сітці WTA-турніру Катерина Володько, яка, перебуваючи у третій сотні рейтингу, останнім часом грає переважно на змаганнях нижчої категорії ITF.

 

У Будапешті чемпіонка парного Australian Open-2008 записала до свого активу чверть­фінал у дуеті з чешкою Ренатою Вораковою. Натомість в одиночному розряді Катерина, подолавши два кола відбору, поступилась на старті основи представниці Казахстану Юлії Путінцевій — 6:1, 2:6, 1:6.


Успішно минулого тижня виступали українки і в ITF-турі. Чемпіонка юніорського Вімблдона-2019 Дар’я Снігур, яка все ніяк не може закріпитись на рівні WTA, виграла свій другий найбільший турнір у кар’єрі, тріумфувавши на змаганнях ITF 100 в Іспанії (перша перемога на турнірі такої категорії була в 2021 році в Дубаї).

 

Цей трофей дозволив Дар’ї зробити ще один крок на шляху до топ-100 (цей тиждень вона починає 126-ю у світі), а також отримати місце в основі турніру WTA 250 у Варшаві.


Натомість на турнірі ITF 60 в американському Евансвіллі дійшла до фіналу в обох розрядах 23-річна Юлія Стародубцева, яка лише цьогоріч відновила професійну кар’єру після навчання в університеті та виступів у студентській лізі США.

 

Наразі Юлія уже у топ-260, що дає змогу зіграти у кваліфікації US Open. У відборі Відкритого чемпіонату США також, найімовірніше, зіграють Даяна Ястремська, Снігур та Катаріна Завацька. А от наша п’ятірка в топ-100 — Світоліна, Калініна, Костюк, Цуренко і Байндль — уже гарантовано отримали місце в основі.


У чоловічому турі серед українців найкраще виступають в одиночному розряді Віталій Сачко та Олексій Крутих, які, час від часу показуючи хороші результати на «челенджерах», тримаються наприкінці топ-200.

 

Такі позиції у рейтингу також дозволять їм поборотись за вихід до основної сітки американського «шолома». У парах же багаторічним лідером нашої збірної залишається Денис Молчанов, який напередодні виграв «челенджери» у Мілані та Зальцбургу і замикає топ-80.