Від рекордної спеки до смерчів: якою буде погода в липні та серпні

05.07.2023
Від рекордної спеки до смерчів: якою буде погода в липні та серпні

Спад жари припаде на третю декаду липня, проте наприкінці місяця ще буде кілька спекотних днів. (Фото з сайту Pixabay)

Цьогорічне літо розпочалося раніше за календарне: тепло встановилося вже в середині травня.

 

Як пояснюють учені, причиною стали глобальні кліматичні процеси, що відбуваються на планеті.

 

Через це прийшла нетипова весна: замість звичного «сухого» квітня був дощовий, а «вологий» травень виявився досить спекотним. Отож і цьогорічне літо слід очікувати нестійким.


Укргідрометцентр пов’язує аномально теплу погоду зі зміною клімату, зумовленою людською діяльністю, та особливостями атмосферної циркуляції, які спостерігались у Північній півкулі.


Показниками сезонної погоди є процеси в океанах. Протягом останніх трьох років атмосферою керувала холодна течія тихо­океанських широт Ла-Нінья. Зараз на заміну приходить Ель-Ніньйо, котра влітку набуде сили, а найближчим часом впливатиме на кліматичну ситуацію у Північній півкулі. Детальніше розповідає метереологиня Віра Балабух веб-порталу «Телеграф».

 

Та підсумовує: «Перебудова в атмосфері приведе до того, що літо в Європі, і в Україні зокрема, буде досить теплим, порівняно з середніми багаторічними даними».


Початок липня, за словами синоптикині Наталки Діденко, принесе з собою справжню спеку.

 

«Почистіть кондиціонери, витягніть ближче вентилятор, підготуйте велику миску для води коту, купіть нарешті ролети на вікна, заплануйте денну роботу в офісі, не забувайте пшикати водою на квіти. Фрукти, овочі та руки ретельно мийте», — порадила вона у своєму телеграм-каналі.


В окремі дні спека буде рекордною, прогнозує народний синоптик Володимир Деркач і додає: спад жари припаде на третю декаду липня, проте наприкінці місяця ще буде кілька спекотних днів.


Світові кліматичні центри характеризують липневу погоду як найбільш нестійку й застерігають про можливу конвективну діяльність: грози, град, шквали й смерчі.


Експерти лабораторій Сонця попере­джають і про потужні магнітні бурі. Перша з них накриє Землю 9 липня й досягне К-індексу 4: її відчують на собі багато людей у різних країнах світу (навіть ті, що не вирізняються сильною чутливістю).


Наступна припаде на 12-13 липня: затяжна і ще потужніша — до К-індексу 5. З 16-го по 19 липня слід підготуватися до нової хвилі, яка востаннє проявиться наприкінці місяця — 30-31 липня.


Особливо обережні в цей період мають бути метеочутливі люди. Під впливом коливань у них знижується тиск, що призводить до сонливості, головного болю, запаморочення, дратівливості й загострення хронічних захворювань.

 

Щоб пережити цей період та захистити здоров’я, варто дотримуватися рекомендацій лікарів: правильно харчуватися та займатися фізичною активністю, більше відпочивати та висипатися, пити достатню кількість води або трав’яного чаю, не вживати алкогольні напої та жирну їжу, а також намагатися уникати стресу.


Яким буде останній місяць календарного літа, поки що складно спрогнозувати. За словами метеорологів, посуха — характерне явище цього періоду. Однак через «зсув» сезонів серпнева погода може виявитися неочікуваною.

 

На думку Володимира Деркача, останній літній місяць розпочнеться невеликими опадами з помірною температурою повітря. Невдовзі настане тепло, яке протримається до кінця першої декади, а потім атмосфера охолоне та знову задощить. Будуть і так звані температурні «гойдалки».


«На початку другої декади серпня слід очікувати кілька вологих і прохолодних днів, а з середини цього періоду знову відчутно потеплішає», — розповів народний синоптик.

 

Далі температура почне знижуватися, особливо вночі. Наприкінці місяця очікуються невеликі опади, проте повітря буде досить комфортне й «наближення осені ми ще не відчуємо», додав він.


Отож приймаємо мінливу погоду й піклуємося про своє здоров’я — незалежно від сезонів та прогнозів. Так найкраща погода буде всередині нас, а та, що за вікном, ніколи не заважатиме.

 

Валерія МУСХАРІНА,
студентка факультету журналістики Київського університету
імені Бориса Грінченка