Еліна Світоліна почала Уїмблдон-2023 з перемоги над легендарною Вінус Уїльямс

05.07.2023
Еліна Світоліна почала Уїмблдон-2023 з перемоги над легендарною Вінус Уїльямс

Свій шлях на Уїмблдоні-2023 Еліна Світоліна розпочала з перемоги над легендарною Вінус Уїльямс. (Фото з сайту sport.ua.)

По-різному для спортсменів проходить відновлення їх­ньої кар’єри після тривалої перерви. Вік, тривалість простою, нереалізовані амбіції — все це, звісно, серйозно впливає на швидкість та якість освоєння нових горизонтів.

 

Повернення на тенісний корт титулованої Еліни Світоліної вочевидь підживлювалося потужним бажанням зробити те, що не вдалося зробити в першій частині кар’єри.


До моменту народження своєї доньки Еліна зібрала чималу колекцію трофеїв, у якій, однак, не було жодного кубка з серії турнірів «Великого шолома».


Водночас легкість, із якою Еліна на початку червня, не маючи достатнього рівня ігрової практики, дійшла до чвертьфіналу цьогорічного Ролан Гарроса, відверто вражає.

 

Здається, Світоліна точно знає, для чого вона повернулася в тур. На старті свого нового турне Еліна говорила, що все доведеться розпочинати спочатку, утім відновлення її втрачених фізичних кондицій та рейтингових позицій відбувається дуже швидко.


До Уїмблдона Світоліна приїхала в статусі 76-ї ракетки планети. Тобто за три місяці, що минули після умовного рестарту, в рейтингу WTA вона зробила стрибок на 1000 (тисячу) позицій.

 

Для участі в цьогорічному трав’яному «шоломі» Еліна від його організаторів отримала «уайлд-кард», котра дозволила їй як поважній гості не проходити кваліфікацію.


Розпочинати ж Уїмблдон-2023 колишній третій ракетці світу випало матчем проти так само володарки WC — 43-річної американки Вінус Уїльямс.

 

П’ятиразова чемпіонка Уїмблдона, звісно, вже не демонструє всієї тієї потужності, котра дозволяла їй домінувати на англійській траві, утім Венера все ще добре мотивована й планує залишатися в професіоналах до 50 років.


Зустріч Світоліної та Уїльямс-старшої відбулася на головному корті Всеанглійського клубу лаун-тенісу та крокету. А це, без сумніву, величезний знак поваги організаторів до обох тенісисток. «Грати на такому особливому корті проти легенди спорту. Це чудові відчуття. Ти мрієш саме про такі моменти, тож усе це неймовірно», — зазначила Еліна.


А коли в такому поєдинку вдається взяти гору, то, як каже українська тенісистка, — це подвійний успіх. Щоб пройти до другого кола Уїмблдона, Світоліній знадобилося півтори години й два сети, котрі завершилися з рахунком 6:4, 6:3.

 

«Мені довелося важко попрацювати, щоб виграти цей матч. Трава вимагає від тебе багатьох сил, справді, потрібна хороша робота колін, щоб присідати, бо Вінус грає дуже швидко», — пояснила українська тенісистка.
При цьому в першій партії стався поворотний момент, який значною мірою вплинув на перебіг і підсумок усього протистояння.

 

«Трава за своєю природою слизька, так що в якийсь момент ти можеш упасти. Мені просто не пощастило. Я ідеально почала матч, а потім мене підкосила трава. Відчувала, що перебуваю у чудовій формі, але те, що трапилося, дуже шокує. Я пройшла через безліч травм і виграла багато матчів із травмами. Це майже моя спеціальність. Скільки було можливостей, я намагалася зрозуміти, як виграти гру, намагалася боротися, щоб прожити ще один день», — розповіла знана американка.


Так само перемогою нашої співвітчизниці завершилося ще одне українсько-американське протистояння в першому колі Уїмблдона. Досвідчена Леся Цуренко в трьох сетах перевершила 23-річну Клер Лю зі США — 6:3, 3:6, 6:4.

 

А от Катерина Байндл подолати стартове коло травяного «шолома» не змогла, у напруженій боротьбі поступившись Лейлі Фернандес із Канади — 4:6, 6:4, 4:6.


Припинила також свої виступи на Уїмблдоні й Даяна Ястремська. Щоправда, зійшла з дистанції вона трохи раніше, коли програла фінал кваліфікації Селін Наєф зі Швейцарії — 2:6, 6:3, 4:6.


Загалом, п’ятеро українських тенісисток отримали право грати в «основі» Уїмблдона-2023. Тож можливість розширити українське представництво в другому колі турніру мали ще Ангеліна Калініна та Марта Костюк, для яких турнірний шлях розпочався трохи пізніше.