У німецькій Борні провели день відкритих дверей для мешканців міста-побратима Ірпеня

16.06.2022
У німецькій Борні провели день відкритих дверей для мешканців міста-побратима Ірпеня

Філіал соціальної спілки Німеччини в місті Борна (округ Лейпциг) провів день відкритих дверей для мешканців його міста-побратима — Ірпеня.

 

Ірпінці знайшли в Борні тимчасовий прихисток під час війни. Представники соціальної служби влаштували невеликий пікнік, на якому пригостили своїх гостей стейком і німецькими ковбасками.

 

За мангалом у яскравому різнокольоровому фартусі готував їжу голова міського філіалу соціальної спілки Німеччини Бернд Штег.

 

Частували українців і пивом. Дітям подарували чудові іграшки та блакитні повітряні кульки.

 

На знак подяки за турботу і гостинність вдячні ірпінці влаштували для німецьких побратимів імпровізований концерт. На тихій німецькій вулиці Борни звучали українські народні пісні: «Росте черешня в мами на городі», «Два кольори», «Ой у лузі червона калина» та інші.


Один з аматорів — пенсіонер Олександр Труфанов — є учасником ірпінського хору «Пам’ять» (він діє при Ірпінському міському будинку культури).

 

Колишній інженер в Ірпінь приїхав з двома дітьми та трьома онуками з Луганська в 2014 році. Підла війна наздогнала родину Труфанова вдруге вже на Київщині. Житловий комплекс «Версаль», де розташована його квартира, окупанти розбомбили.


Підтримала пісенний марафон ірпінчанка Олена Канюра, яка кілька років тому закінчила Київську муніципальну академію естрадного та циркового мистецтва за спеціальністю «естрадний спів». Олена має і юридичну освіту. До появи на світ донечки Єви працювала помічником адвоката, але без пісні не уявляє свого життя.

 

«Коли я приїхала з чотирирічною донечкою в Борну, на початку травня мала виступати на концерті на головній площі міста. Але через нервове напруження в мене пропав голос. Така ситуація трапилася колись зі мною через переживання напередодні державних іспитів. Але піклуваня наших німецьких друзів і допомога у всіх наших проблемах місцевих соціальних працівників повернула до мирного життя. І сьогодні я змогла заспівати», — розповіла УМ Олена Канюра.   


Соціальна спілка Німеччини діє в інтересах людей з інвалідністю, хронічно хворих, похилого віку та всіх соціально застрахованих осіб, які потребують допомоги.

 

Їхній девіз: «Майбутнє потребує людяності». Це підтвердив теплий і дружній прийом українців», — говорить радниця Ірпінського міського голови Оксана Сулима.


Із початку російсько-української війни Борна дала тимчасовий прихисток 170 ірпінцям та трьом маріупольцям з родинами.

 

Вікторія КОВАЛЬОВА,
спеціально для «УМ»