Слабка втіха: призери минулого сезону реабілітувались в УПЛ після невдалого початку у євротурнірах

21.09.2021
Слабка втіха: призери минулого сезону реабілітувались в УПЛ після невдалого початку у євротурнірах

Пізній гол Циганкова допоміг «Динамо» втримати лідерство в УПЛ. (Фото з офіційного сайту «Динамо».)

Після не надто вдалого старту на груповій стадії єврокубків (лише «Динамо» вдалося здобути заліковий бал) представники України на євроарені синхронно здобули перемоги у чемпіонаті.


Сенсаційно поступившись «Шерифу», «Шахтар» зігнав злість на молоді «Маріуполя» (азовці не могли у цьому поєдинку розраховувати на 12 футболістів, орендованих саме у «гірників»).

 

Ротація та напівтренувальний хід поєдинку дозволили молодим талантам донеччан Сікану (котрий, до речі, знову отримав виклик до збірної) та Мудрику відзначитись дебютними голами за головну команду «Шахтаря», а Георгій Судаков уперше зробив «дубль».


Проте у складі «гірників» розгром клуба-побратима із Маріуполя не вважають реабілітацією після провалу з «Шерифом».


«Ні, це не можна розцінювати як реабілітацію, бо «Шериф» —  це Ліга чемпіонів. За цю поразку ми маємо, у першу чергу, реабілітуватись саме в ЛЧ», —  сказав Судаков.


Водночас наставник «гірників» Роберто де Дзербі похвалив молодих футболістів та додав, що завдання команди —  грати із сильними клубами так само результативно, як і з «Маріуполем».


Натомість «Динамо» після нульової нічиєї з «Бенфікою» добряче намучилось із грозою авторитетів УПЛ — «Олександрією». Після перемог над «Шахтарем» і «Зорею» підопічні Юрія Гури були близькими до того, аби відібрати очки і в чинних чемпіонів, але таки пропустили на останній хвилині після суперечливого пенальті.

 

Як часто буває у таких випадках, думки тренерів суперників щодо 11-метрового розійшлись.


Наставник киян Мірча Луческу переконаний, що пенальті —  100-відсотковий.


«Навіть нема питань щодо пенальті, він був —  100%. Але хотів би також відзначити, що ми грали проти дуже хорошого суперника, який діяв агресивно, із хорошим контролем м’яча. Це був важкий матч», —  сказав румун.

Водночас він визнав, що його підопічні дуже легко отримували жовті картки (аж шість за гру) та пообіцяв попрацювати над дисципліною.


А от його український колега Гура вважає, що причин для призначення пенальті не було, хоча й визнав, що «Динамо» грало краще. Тренер олександрійців додав, що санкцій щодо Сергія Рибалки, фол якого і призвів до фатального 11-метрового, не буде.


«Можливо, ви переглянете цей момент. Там не було хапання за футболку. Просто нема слів», —  заявив Гура, спілкуючись із журналістами.


Далі ж на українських грандів чекає очне протистояння у рамках Суперкубка —  уже цієї середи на столичному НСК «Олімпійський» «Динамо» і «Шахтар» розіграють трофей.


Поки провальним видається євросезон для бронзового призера минулого сезону —  луганської «Зорі». Двічі поступившись «Рапіду» в останньому раунді відбору Ліги Європи, «біло-чорні» опустились в турнір рангом нижче.

 

Утім і в нових для себе змаганнях дебютувати з перемоги їм не вдалося —  луганчани несподівано програли на виїзді чемпіону Норвегії «Буде-Глімту» (1:3).

 

Попереду в «Зорі» матч проти «Роми», який і визначить перспективи щодо боротьби за плей-оф.


Після поразки у Норвегії у ЗМІ навіть почали з’являтись чутки про ймовірну відставку тренера луганчан Віктора Скрипника, утім у керівництві клубу запевнили, що у нього чинний контракт.

 

За прикру невдачу у ЛК «Зоря» спробувала реабілітуватись у чемпіонаті, і їй це вдалось —  розгромна перемога над «Чорноморцем» «на класі».


Поразкою «Олександрії» скористались інші претенденти на місця у зоні єврокубків — «Десна», «Дніпро-1» та «Ворскла». Чернігівці вдома дотиснули «Рух» та поки йдуть третіми, а дніпряни мінімально здолали «Верес». Натомість «Ворскла», схоже, остаточно відійшла від болючого вильоту з Ліги конференцій та впевнено здолала «Минай».


Першу звитягу після відставки багаторічного тренера Руслана Костишина здобув «Колос», обігравши у матчі «за шість очок» «Інгулець».


Головними ж претендентами на виліт поки є «Маріуполь» та «Львів».


Наставник азовців Остап Маркевич після поразки від «Шахтаря» поскаржився на кадровий дефіцит (через заборону від «гірників» грати орендованим футболістам команда з Маріуполя навіть не змогла зібрати повну заявку на матч), а новий тренер львів’ян Олег Дулуб визнав, що йому потрібно більше часу на виправлення ситуації.


* * *


Тим часом, наставник національної збірної Олександр Петраков уже оприлюднив перелік футболістів, які будуть готуватися до жовтневих матчів «синьо-жовтих».

 

Знову до збірної поїде Андрій П’ятов, який уже оголошував про припинення виступів у збірній, ще один шанс отримали і Сікан із Булецою, котрі дебютували за головну команду саме під керівництвом Петракова.


Виклик до збірної отримали усі лідери, окрім хавбека «Аталанти» Руслана Маліновського. Під керівництвом нового тренера Руслан перестав бути гравцем стартового складу у збірній, а ЗМІ навіть писали про його образу та конфлікт із наставником. Хай там як, але перелік ще не остаточний і Маліновського ще можуть довикликати.

 

Олексій ПАВЛИШ

ТАБЛО


Прем’єр-ліга. 8-й тур. «Десна» — «Рух» — 1:0 (Тотовицький, 90), «Інгулець» — «Колос» — 0:2 (Чорноморець, 26; Чурко, 90+5), «Маріуполь» — «Шахтар» — 0:5 (Сікан, 18; Мудрик, 20; Тете, 54; Судаков, 77, 80), «Дніпро-1» — «Верес» — 1:0 (Чуже, 78), «Динамо» — «Олександрія» — 1:0 (Циганков, 90+7 (пен.)), «Ворскла» — «Минай» — 2:0 (Кане, 37; Лиховидько, 73 (у свої ворота)), «Зоря» — «Чорноморець» — 3:0 (Кабаєв, 2; Гладкий, 45 (пен.); Сайядманеш, 89), «Львів» — «Металіст-1925» — 0:0.


Турнірна таблиця:


        I       В        Н        П         М        О
1. «Динамо»    8     7    1    0    23-2    22
2. «Шахтар»    8    6    1    1    19-4    19
3. «Десна»    8    5    1    2    12-12    16
4. «Дніпро-1»    8    5    1    2    13-8    16
5. «Ворскла»    8    4    3    1    15-7    15
6. «Олександрія»    8    4    2    2    8-6    14
7. «Зоря»    8    4    2    2    16-9    14
8. «Верес»    8    3    2    3    8-8    11
9. «Рух»    8    2    2    4    6-10    8
10. «Колос»    7    2    2    3    5-12    8
11. «Інгулець»    8    2    1    5    8-14    7
12. «Металіст-1925»    8    2    1    5    6-12    7
13. «Минай»    7    1    3    3    5-9    6
14. «Чорноморець»    8    1    2    5    9-21    5
15. «Маріуполь»    8    1    1    6    11-21    4
16. «Львів»    8    0    3    5    4-13    3
Бомбардири: Циганков («Динамо») — 6.