Захід може стати «червоним»: в Україні загострюється ситуація з коронавірусом

17.09.2021

Коронавірусна ситуація в Україні продовжує загострюватися.

 

Станом на ранок вчорашнього дня, за офіційними даними Міністерства охорони здоров’я, за попередній день зафіксовано 5 тис. 744 нові випадки захворювання на COVID-19, госпіталізовано з цим діагнозом чи підозрою на нього1 тис. 507 осіб, видужало — 1 тис. 499, померло — 101.

 

Найбільше випадків зареєстровано на Львівщині — 552, Харківщині — 498 та Дніпропетровщині— 415, а також у столиці — 362. При цьому за  добу 15 вересня методом ПЛР було протестовано 34 тис. 420 осіб, методом ІФА — 7 тис. 942, екс­престестами — 30 тис. 569.


Тим часом у ході виступу в ефірі 24-го канала міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко назвав ще чотири області, які за показниками (якщо брати до уваги не абсолютну кількість, а показник захворюваності на 100 тисяч населення) швидко наближаються до «червоної» епідемічної зони.

 

Це Чернівецька, Тернопільська, Волинська та Закарпатська. Саме в цих регіонах, за словами міністра, система охорони здоров’я  відчуває особливе навантаження, тож якщо воно зростатиме, доведеться вводити «червоний» рівень.


Водночас в ефірі того ж телеканала Віктор Ляшко заспокоював, що кількість заражень коронавірусом є прогнозованою, оскільки почався відповідний епідсезон гострих респіраторних захворювань, що не може не впливати на ситуацію.

 

«Є багато факторів, які на це впливають: діти пішли в школи, температурні умови і циркуляція вірусу в цей проміжок часу найбільше передається від людини до людини. Ці цифри не повинні нас лякати, якщо в нас зростатиме кількість щеплень. Якщо зростатиме, то зможемо говорити, що епідсезон буде спокійним», — цитує міністра охорони здоров’я РБК-Україна.


Коментуючи таку серйозну проблему як підробка COVID-сертифікатів, Віктор Ляшко погодився, що наразі такі підробки можливі, однак зазначив, що нині розробляється механізм для мінімізації подібних ризиків.

 

Також він запевнив, що в додатку «Дія» підробити такий сертифікат ніяк неможливо, бо там захищає механізм верифікації. Без гарантованого захисту залишаються наразі паперові сертифікати.

 

«Але є відпрацьований механізм, і найближчим часом ми його покажемо», — сказав він. А також повідомив, що правоохоронні органи почали посилено відстежувати появу підробок.