Ціна борщу: скільки коштуватимуть з початком холодів картопля та цибуля

14.09.2021
Ціна борщу: скільки коштуватимуть з початком холодів картопля та цибуля

(Фото з сайту wz.lviv.ua.)

Найпопулярніший продукт — картопля — з появою холодів стане дефіцитом, і українцям до цього слід готуватися вже сьогодні.

 

А все через несприятливі погодні умови (десь заливало дощем ще й градом добило, а десь і краплі вологи не впало). Відтак якість i врожай бульби можуть бути недостатніми для того, щоб задовільнити потреби внутрішнього ринку.

 

Ймовірно, коренеплоди навіть доведеться імпортувати. Про це написав на своїй сторінці у фейсбуці Леонід Петров, депутат облради з Чернігівщини.

 

«Такої фракції картопля раніше йшла на крохмаль чи корм худобі, а зараз її вважають нормальним «середнячком» для споживання людьми. На жаль, її зараз вдосталь на прилавках супермаркетів. Ось у руці тримаю картоплю «калібру» 30—35 міліметрів, тоді як наш стандарт — 50+ мм», — читаємо далі в повідомленні.


То чи й справді доведеться їсти імпортну бараболю? Аби з’ясувати, чи є дефіцит картоплі та яка на неї ціна, йдемо на Центральний ринок Полтави.

 

Уже при вході в очі впадають  гори лантухів із бульбою та табличками біля них: Белла Роса, Слов’янка, Тайфун, Княгиня, Маргарита... Яких лишень сортів немає!

 

«Для пюре обирайте білу, а для смаження краще взяти рожеву. А ось ця, схожа на банан, стане окрасою столу на будь-яке свято», — люб’язно радить продавчиня.


Вартість картоплі також приємно здивувала: 7-8 грн за кілограм, гуртом — дешевше. Заради цікавості заходимо в один із супермаркетів, аби з’ясувати, чи й справді на полицях продають неліквіди. Насправді інформація виявилася далекою від істини: в овочевих ящиках красувалася акуратно складена картопля розміром з чоловічий кулак, а на ціннику — 5,95 грн.


То чому ж прогнозують дефіцит картоплі та чого насправді очікувати українцям? Про це запитали Олега Пендзіна, члена Економічного дискусійного клубу.

 

Експерт переконаний: попри те, що були не дуже сприятливі погодні умови в областях, картопля має бути. Якщо ранній урожай зіпсувався, пізній — більш стійкий. Тож панікувати з приводу дефіциту овоча не варто.

 

«Найкращий спосіб заробити з продажів — створити ажіотаж навколо товару та підігрівати інтерес до нього. Якби дефіцит на картоплю дійсно був, ми спостерігали б  зростання ціни. Утім цей овоч подешевшав на 6 відсотків за рік. Нині період масового збору картоплі, тож необхідно почекати, що буде з урожаєм та які будуть пропозиції на ринку».


Ціновий стрибок може статися після настання морозів. Але, за попередніми прогнозами, вартість на картоплю не відрізнятиметься від торішньої. Нині ціна нижча за минулорічну. Чого не скажеш про цибулю.

 

«Цей рік не найкращий для цибулі, урожай виявився значно меншим, ніж торік, тож дешевою вона точно не буде, — зазначив Олег Пендзін. — Навпаки, вартість може поступово зростати. Цілком iмовірно, що вже у березні-квітні в Україні буде імпортна цибуля. Що стосується борщового набору, то всі овочі будуть рости в ціні до кінця року».


А врожай яблук справді порадував. Якщо торік у цей час вартість за кілограм сягала долара (27-28 грн), сьогодні на полицях ми бачимо 16-17 грн. І це єдиний вітчизняний фрукт, що дешевший, ніж банан.


Водночас експерт радить закупи на зиму робити саме зараз, адже спостерігається найпривабливіша ціна на овочі.