Не проси — зароби: як у Дніпрі стимулюють безхатьків працювати й розпоряджатися грошима

14.09.2021
Не проси — зароби: як у Дніпрі стимулюють безхатьків працювати й розпоряджатися грошима

На безхатьків чекають свіжа постіль і гаряча вечеря на затишній кухні.

Дніпро у реформуванні соціальної сфери сьогодні попереду бага­тьох територіальних громад. Міністерство соціальної політики визнає її організацію кращою в країні за всіма напрямками.

 

Один iз них — турбота про бездомних. Для людей, які опинилися на вулиці, це час для адаптації в нормальному середовищі, поновлення розірваних соціальних зв’язків.


Із минулого року притулок для бездомних у Дніпрі переїхав з тісного й малопристосованого приміщення в окремий будинок на околиці міста загальною площею понад 500 м кв.

 

Тепер тут може розміститися одночасно 60 осіб — утричі більше, ніж у колишньому приміщенні.

 

Замість одного спільного санвузла з душовою кабіною тепер сім роздільних душових і стільки ж убиралень. Є ізолятор, медичний кабінет, кухня, де ввечері роздають гарячі страви, банк уживаного одягу, пральна машина, чого раніше не було.


«Місця перебування безхатьків нам підказують громадські активісти та благодійники, з якими ми тісно співпрацюємо, — розповідає директор відділення міського центру соціальної допомоги Максим Єрьоменко. — За вказаними адресами раз на тиждень, по середах, а не раз на місяць, як було раніше, виїжджає патруль у складі соцпрацівника, фельдшера та дільничного інспектора. Вони проводять бесіди з безпритульними, збирають дані про них, пропонують пережити кризу в нашому відділенні. Якщо людина погоджується з цими умовами, привозимо її сюди, а ні — даємо пам’ятку, де нас можна знайти. Взимку в нас усі місця зайняті. А на вулицях тепер практично немає безпритульних».


Працівники закладу допомагають безпритульним у відновленні документів та отриманні реєстрації місця проживання за юридичною адресою закладу.

 

А також займаються пошуком родичів, працевлаштуванням через центри зайнятості.

 

Вчать навіть розпоряджатися грошима і робити покупки у магазині. Когось влаштовують у гуртожитки, когось — до інтернатних установ системи соціального захисту населення. У центрі можна залишатися до пів року.


У міському центрі соціальної допомоги, до складу якого входить притулок, є також відділення соціально-трудової реабілітації для людей з інвалідністю, де їх навчають шити.

 

Учні відділення за власної ініціативи шиють для мешканців притулку флісові шапки, чоловічу нижню білизну, хустинки, багаторазові маски для обличчя. У майбутньому в притулку з’являться теплиця, спортзал, бібліотека.

Максим Єрьоменко: «На вулицях
Дніпра практично немає бездомних
— вони всі у нас».


«Реінтеграція безхатьків — один iз пріоритетних напрямів роботи Міністерства соціальної політики України. Найефективнішим є створення центрів комплексного обслуговування, структурні підрозділи яких надають різноманітні послуги бездомним: центри обліку та центри реінтеграції, будинки нічного перебування, соціальні готелі. Наразі в Україні діє 101 заклад для бездомних. За минулий рік понад 27 тисяч безхатьків знайшли у них ту чи іншу підтримку. Досвід територіальної громади Дніпра показує, що успіх там, де місцева влада підключає до вирішення проблеми організації громадянського суспільства», — зазначає генеральний директор Директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей Міністерства соціальної політики Руслан Колбаса.