Зе-влада хоче прив'язати ціни на газ в Україні до європейських — через це може подорожчати все

07.09.2021
Зе-влада хоче прив'язати ціни на газ в Україні до європейських — через це може подорожчати все

Підвищення вартості газу для українців може підвищити ціни на цілі групи товарів — ­ як промислових, так і продовольчих. (Фото з сайту reddit.com.)

В Україні, як і в цілому світі, стрімко дорожчає природний газ.

 

При цьому вітчизняні чиновники зазначають: наша ціна наразі суттєво нижча за європейську.

 

Маючи на увазі вартість пального на спотовому ринку і забуваючи пояснити, що за такою ціною в Європі купують зовсім незначну частку газу.

 

А механізм, за яким внутрішні ціни прив’язали до ціни на міжнародних хабах, може мати катастрофічні наслідки для України: ціна газу може виявитися захмарною, що прискорить інфляцію та зробить більшість товарів і послуг недоступними для пересічного українця.

Дешевше, ніж у Європі. Наразі

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко днями заявив: ціна на газ підприємств теплокомуненерго, який вони постачають для населення, становитиме 7,4 гривні. За його словами, це втричі дешевше, ніж нинішня вартість газу на європейських спотових ринках. 

 

«Далі тарифи встановлюватимуть місцеві органи влади, які мають на це повноваження. Люди, які отримують газ не через теплокомуненерго, платитимуть приблизно 7,99 гривнi в більшості регіонів», — заявив він.


При цьому річний «фіксований» тариф «Нафтогазу України» для населення становить 7,96 грн/куб. м.


Цей майже втричі дорожче, ніж було понад рік тому, але при цьому експерти вже сьогодні зауважують: на тлі зростання цін на газ у Європі «Нафтогаз» може запровадити нові, ще вищі тарифи.


Як відомо, на початку вересня ціни на «блакитне паливо» на європейських газових хабах сягнули позначки в 630 доларів за тисячу кубометрів, встановивши абсолютний рекорд за всю історію торгівлі газом.

 

Що спричинило неабияку ейфорію «Газпрому», давши тому підстави стверджувати, що епоха дорогого газу повертається.


Утiм експерти пояснюють різницю: за такою захмарною ціною на ринку продають лише залишки газу з терміновою поставкою. Абсолютну більшість угод закривають за вдвічі нижчими цінами. А тому якось колапсу в європейських споживачів не буде. Принаймні в нинішньому році.


Ціни на газ зростали поступово від червня 2020 року: тоді було зафіксовано мінімум у 60 доларів за тисячу кубометрів, уже через рік ми отримали ціну в 360 доларів, а вже за кілька місяців вона злетіла вдвічі.


Фахівці з питань енергетики наводять ряд факторів, через які біржові котирування газу в Європі сягнули рекордних показників.


Енергетичні експерти виділяють низку причин того, чому дорожчає газ. Перша з них — глобальна: вартість газу зростає через поступовий перехід на зелену енергетику і, як наслідок, відмову від нафти. Цей процес може тривати до 2050 року.


Друга причина — Росія штучно знижує обсяги поставок, тим самим «накручуючи» ринкові ціни. І тут РФ має фору перед іншими постачальниками, адже газ, який передають трубами, є дешевшим за скраплений.

 

До того ж, створивши дефіцит на ринку газу і посприявши зростанню цін на хабах, Москва підштовхує європейських покупців укладати з ними двосторонні угоди. Які, як свідчить досвід України, несуть у собі суттєву корупційну та політичну загрозу.


Третя причина — дії самих же учасників газового ринку, яким вигідне подорожчання, оскільки спекулятивна модель підвищує їхній заробіток.


Відтак ніхто не може сказати, до якої ж величини може дорожчати газ на спотовому ринку. І нинішня ціна в понад 600 доларів уже за місяць-другий може виявитися ще квіточками — в порівнянні із ситуацією пізньої осені, коли споживання газу зростає. Та стати вже зовсім патовою у випадку аномально холодної зими.

Європа краще захистила себе

І на цьому всі переваги внутрішньоукраїнської ситуації з європейською закінчуються. Адже якщо більшість споживачів у Європі платитиме за газ відповідно до двосторонніх контрактів, вартість яких, на думку аналітиків, коливається у межах 300-400 доларів за тисячу кубів, то в нашій державі ціна газу прив’язана саме до біржових котирувань.


А тому, як передбачається, вартість «блакитного пального» в нашій державі може стрімко зрости. Що, втім, відбувається вже сьогодні: у серпні 2021 року гуртова ціна на рівні 18,4 тис. гривень за тисячу кубометрів, що більш ніж удвічі вище, аніж було в березні нинішнього року, коли кубометр газу коштував 7,5 тис. гривень. А торік у той самий час ми мали всього лише 4,2 тис. гривень.  


«Внутрішні ціни в Україні прив’язані до найвищих спекулятивних цін у світі. А держава, замість того, щоб прив’язати ціни до внутрішніх індикаторів, ігнорує цей факт. Бо чим вищими будуть ціни на газ у гривні, тим вищим буде обсяг ВВП», — каже експерт Геннадій Рябцев.


Відтак оптимізм «Нафтогазу», який ми побачили в ці дні, може виявитися доволі короткотерміновим. Що означатиме суттєве зростання вартості газу в Україні, здогадатися неважко.

 

Окрім підвищення вартості опалення, можуть зрости ціни на величезну кількість товарів і послуг. Адже як тільки виробник починає використовувати дорожчий газ, він одразу закладає це в собівартість товару.

Подорожчає все!

«Прискорення інфляції значною мірою пов’язано з подорожчанням природного газу та соняшникової олії...» — констатував нещодавно НБУ у своєму інфляційному звіті.

 

На це зростання суттєво вплинуло підвищення ціни на газ — з 2,8 гривнi за куб у червні минулого року до майже 8 гривень у червні нинішнього.


Основними промисловими споживачами газу є великі промислові гіганти. У виробництва неметалевих мінеральних продуктів, зокрема скла, цегли, бетону, керамічних виробів, сантехніки тощо, обсяги споживання газу становлять близько 0,5 млрд кубометрів.


Хімія спожила 2,4 млрд куб. м газу. Найбільше споживає газу виробництво добрив, для яких газ є сировиною. Тож уже восени вартість добрив може виявитися захмарною, що матиме суттєвий вплив на сільське господарство. Відтак подорожчає майже все, вирощене на землі. Особливо продукція, вирощена в теплицях, для обігріву яких використовують газ.


У зоні ризику також харчова і тютюнова промисловості, торгівля та послуги. Експерти зауважують, що ціни в цих секторах суттєво підвищаться.


Уже сьогодні Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, заявила: вона вважає необхідним підвищення цін на електроенергію для населення.

 

«Йдеться про підвищення цін до економічно обґрунтованих. Це необхідно з метою збалансування ситуації на ринку електрики», — повідомили у комісії, додавши, що тарифи не повинні допускати перехресного субсидування.


Такий крок мав би знизити фінансове навантаження на державні підприємства «Енергоатом» та Укр­гідроенерго, які мають забезпечувати населення дешевою електроенергією згідно з покладеними на них зобов’язаннями. При цьому Нацкомісія не має повноважень встановлювати тарифи на електроенергію для населення, але вона бере участь у розробці відповідного механізму.

А ТИМ ЧАСОМ...


Кому субсидії?
    

Загроза рекордної інфляції та падіння доходів громадян загострює проблему виплати субсидій. Як відомо, у квітні 2021 року Кабмін змінив правила їх призначення і виплати: починаючи з 1 травня нинішнього року українці отримують їх тільки в грошовій формі. У період iз травня по вересень 2021 року треба було подати нову заяву на отримання субсидії. На це відводилося п’ять місяців.
    

Мінсоцполітики уточнили три причини, через які громадянам потрібно було обов’язково подати повторну заяву на призначення субсидії. Перша — житлова субсидія надавалась у безготівковій формі, друга — виплата була призначена за місцем фактичного проживання, третя — субсидія була призначена без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні, що не проживають за місцем реєстрації.


    

Нещодавно прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що Міністерство соціальної політики України направило в регіони 1,1 млрд гривень на виплати субсидій, а також що більшості громадян вони будуть змінені автоматично.
    

«Абсолютній більшості наших громадян, у тому числі українським пенсіонерам, субсидії будуть змінені автоматично. Тобто не потрібно подавати ніяких додаткових заяв. Усі перевірки й виплати йдуть абсолютно за графіком. Усі, хто дійсно потребує підтримки, її отримають і зараз, і в опалювальний сезон», — заявив Шмигаль.
    

Також у Міністерстві соцполітики повідомили: з 1 жовтня розмір субсидії в різних регіонах може відрізнятися. Це пов’язано з iмовірним локдауном і переходом певних областей у «червоні» зони, де діятимуть посилені карантинні обмеження.

 

У разі нової хвилі коронавірусу люди, які потраплять у «червоні» зони, отримуватимуть карантинні надбавки. У решти громадян їх не буде.

ДО РЕЧІ
    

Зарплати йдуть у мінус
    

За останніми даними Держстату, середня зарплата в Україні становить 14,3 тис. грн, а експерти прогнозують подальше зростання зарплат цієї осені.
    

«У цілому фактори, які підштовхують зростання зарп­лат, є: існує великий попит на висококваліфікованих фахівців, до того ж триває конкуренція з Польщею і Чехією за робочу силу, цей фактор також не варто недооцінювати», — каже колишнiй в.о. міністра економіки Павло Кухта.
    

Інші експерти ставляться до таких прогнозів скептично і заявляють: дані Держстату щодо зарплат охоплюють лише 30% працюючого населення, причому лише штатних співробітників, що працюють у більш високооплачуваних сферах. А саме такі зарплати продовжать зростання.
    

Медіанний розрахунок зарплат в Україні становить 8-9 тисяч гривень, тобто багато українців отримують мінімальну зарплату або трохи вище неї. Це працівники сфер, де потрібна висока кваліфікація. Тут чекати зростання зарплат не варто. Сказане стосується насамперед низькооплачуваних секторів економіки, де зар­плати будуть у замороженому стані.
    

Також важливий фактор росту зарплат — підвищення «мінімалки», — який привів до зростання загальної зар­плати в першому півріччі, вже себе вичерпав. Тому реальні зарплати восени практично не виростуть. Тож з огляду на загальну економічну ситуацію темпи зростання реальних зарплат повністю зупиняться, а може, навіть покажуть «мінус» у порівнянні з минулим роком.

ПРОГНОЗИ
    

Сподівання на МВФ
    

Українська сторона обговорить можливість отримання нових коштів від МВФ під час візиту місії Міжнародного валютного фонду до Києва вже найближчим часом.


«Була більш ніж успішна розмова президента Зеленського з керівним директором МВФ Кристаліною Георгієвою. Досягнуто домовленості: у вересні, буквально найближчими днями, ми чекаємо у Києві на місію МВФ», — розповів радник президента України з економічних питань Олег Устенко, заявивши, що наразі золотовалютні резерви повні, там міститься понад 30 млрд доларiв.


«Це фактично понад 5 місяців, майже 6 місяців нашого критичного імпорту, удвічі більше за норму, яка необхідна для того, щоб ми говорили про те, що країна перебуває у стійкій фінансової ситуації з погляду зовнішніх виплат», — наголосив посадовець. За його словами, хоча вересневі виплати України можна назвати масштабними, причин для побоювань немає.


«Виплати, дійсно, цього місяця великі — у вересні 2,8 млрд. доларів. За першою ми виплатили 1,5 млрд доларів, наступна має становити ще один мільярд плюс незначна виплата у 300 млн доларів, але «подушка безпеки» повністю сформована. Немає причин для побоювань», — додав Устенко.