Який член — такі й «слуги»: як відбілювання репутації Трухіна переросло у тиск на журналістів

03.09.2021
Який член — такі й «слуги»: як відбілювання репутації Трухіна переросло у тиск на журналістів

Трухін і фрагмент наслідків ДТП за його участі. (Фото з сайту fttc.com.ua.)

Напевно, прізвище депутата від «Слуги народу» Олександра Трухіна, який займає посаду заступника голови одного з найпривабливіших комітетів ВР — Бюджетного, лишалося б маловідомим (бо ж усі гроші люблять тишу), якби він не став причетним до ДТП у Києві на Бориспільській трасі ще 23 серпня.

 

Ушкодження внаслідок аварії отримали 6 людей: зокрема двоє дітей, голова комітету арбітрів Федерації футболу України Лучано Лучі та його помічник Роман Лишень.

 

Тож, насамперед спортивні видання звернули увагу на цю дорожньо-транспортну пригоду. Утім навіть не це змусило повертатися до цієї теми, а те, що повідомлення про ДТП через кілька днів масово почали зникати з сайтів, а кілька журналістів оприлюднили інформацію, що їм надійшли пропозиції зробити це на комерційних засадах — за суму від 200 дол.


Близька в часі стала і надіслана інтернет-виданню «Новинарня» пропозиція про те, що «цікавить купівля блоку негативу (непублікації будь-яких негативних матеріалів) щодо Юрія Арістова та Артема Арістова до кінця 2021 року.

 

А також вилучення будь-яких негативних матеріалів, опублікованих після 2019 року». Це вже мова про голову Комітету ВР з питань бюджету та його сина. Чи для відволікання уваги ще й ця інформація була вкинута в інфопростір, чи мають різне походження — однозначно це явний тиск на свободу слова.


23 серпня Олександр Трухін з’їздив до Полтави, де, зокрема, долучився до підняття найвищого в області прапора України. Це зафіксувало фото, яке розмістили на сайті тамтешньої міської ради.

 

Місцеве інтернет-видання «Полтавщина» повідомило, що після завершення урочистостей депутат Трухін разом iз головою Полтавської обладмiнiстрацiї (ОДА) Олегом Синєгубовим обідали в полтавському ресторані «Лілея».

 

Опісля цього депутат поїхав у напрямку Києва. А вже по обіді автомобіль Audi на великій швидкості в’їхав в автомобіль Ford, який, у свою чергу, протаранив автомобіль Daewoo. Видання «Центр новин» з посиланням на очевидців написало, що саме Олександр Трухін був за кермом Audi. Також свідки твердили, що начебто Трухін мав ознаки алкогольного сп’яніння, але офіційного підтвердження немає.


Журналіст Тарас Середич у своєму телеграм-каналі виклав стопкадр із відео з місця подій, на якому видно чоловіка, схожого на Олександра Трухіна. А через кілька днів понад 30 українських ЗМІ видалили публікацію про інцидент або прибрали звідти згадку про депутата.


За інформацією джерел «Української правди», в парламент мажоритарником від «Слуги народу» по 40-му округу Дніпропетровщини Олександр Трухін пройшов не без допомоги Ігоря Коломойського. До того мав перший політичній досвід у Полтавській облраді, куди прийшов від БПП.

 

«УП» пише зі слів співрозмовника: «Трухін став куратором «бюджетних процесів» для офісу президента (тобто зайнявся збором коштів для неофіційної партійної каси). Його зараховують до оточення президента Володимира Зеленського. 

 

«Не Арістов — голова Бю­джетного комітету, а Трухін. Він фактичний голова Бюджетного комітету.

 

Він курирує всі бю­джетні процеси під владу». Відзначають лояльне ставлення до 34-річного депутата з боку керівника президентського офісу Андрія Єрмака, а також співпрацю з Кирилом Тимошенком, який нині координує «Велике будівництво».


До речі, за 2019 рік Олександр Трухін задекларував 22 млн грн готівкових коштів, які, запевняє, отримав як подарунок від батьків напередодні депутатства.

 

Усього в нардепа 118 земельних ділянок на Полтавщині (більшість з яких — у його власності), двi квартири в користуванні у Дніпрі та орендований Volkswagen. 

 

Одночасно він, за інформацією Комітету виборців України, — один із 67 «слуг»-гривневих мільйонерів, які отримують компенсацію на житло з бюджету.

 

Тетяна РУДЕНКО