У Херсоні стартує фестиваль «Мельпомена Таврії»: чим вражатиме

03.09.2021
У Херсоні стартує фестиваль «Мельпомена Таврії»: чим вражатиме

Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» стартує у Херсоні 3 вересня і триватиме дев’ять днів поспіль.

 

Фестивальні заходи будуть проходити також у Миколаєві та Новій Каховці. Незмінний організатор — Херсонський обласний драматичний театр імені Миколи Куліша.

 

Для проведення фестивалю залучено шість із семи його сцен, загалом 19 локацій, 17 з яких — у Херсоні, враховуючи й Олешківські піски  просто неба.

 

А ще заплановано події на майданчиках Палацу молоді та студентів, в Urban CAD, Freedom, бібліотеці при ХДУ, Літературному музеї, ресторації «Ампір» тощо.


Цього року у фестивалі візьмуть участь театральні колективи з семи країн: Грузії, Вірменії, Румунії, Туреччини, Португалії, Білорусі та України.

 

Через пандемію коронавірусу буквально в останні миті приготувань представникам ще трьох  держав довелося відмовитися від приїзду.

 

Проте організатори завбачливо швидко заповнили і так щільний графік подій вітчизняними постановками. Загалом їх — чотири десятки.

 

Вперше за багато років «Мельпомени Таврії» глядачам представлять у 23-му сезоні колаборацію з фестивалем «ГогольFest» — в Олешківській пустелі очікується спеціальна подія «30 із 40».


За словами президента фестивалю Олександра Книги, гендиректора-художнього керівника Херсонського театру, покажуть вистави на будь-який смак — від класики до сучасних творів.

 

«Хочемо залучити всіх містян, тому, окрім професійних вистав, будуть показані й інклюзивні, віршовані та вистави з піснями», — говорить президент фестивалю.

 

Традиційно відбудеться карнавальна хода центральними вулицями Херсона. А кожному десятому, хто придбає квитки на вистави «Мельпомени», обіцяють у подарунок ще й морозиво від партнерів фестивалю.


Нагадаємо, «Мельпомена Таврії» — масштабний міжнародний театральний фестиваль, який відбувається щорічно у Херсоні. Заснований у 1999 році. За 22 роки існування в його програмах зіграно близько 450 вистав за участі понад 200 театрів.


У межах фестивалю відбувається конкурсний перегляд театральних прем’єр. Експертна рада відзначає кращих акторів, сценографію, музичне та режисерське оформлення. Переможців нагороджують дипломами.

 

Окрім того, традиційними для «Мельпомени Таврії» є вулична хода, театральний капусник, гала-концерти, присвячені відкриттю і закриттю фестивалю, green zone та багато іншого.


Навіть минулого — першого карантинного року, коли ще не знали, як поводитися з «короною» — у Херсоні відбувався ХХІІ театральний фестиваль «Мельпомена Таврії», щоправда, лише 4 дні за участі лише українських театрів, та й тоді до Херсона гості з-за кордону таки приїхали — члени журі, драматурги, театральні критики.

 

І для подій обирали тільки вуличні локації — щоб і дистанцію простіше було тримати, і загалом свіжого повітря було більше. Замість традиційних масових заходів, таких як карнавальна хода та гала-концерти на площі, відбувся парад на Дніпрі і «Театральний капусник» у лісі!


Серед фестивальних заходів цьогоріч буде реалізовано освітню платформу — відбудуться майстер-класи з пластичного мистецтва від хореографа-постановника, танцюриста Костянтина Томільченка, «Пластичний театр» від Влади Бєлозоренко, а також освітні лекції.

 

Їх проводитимуть провідні режисери та артисти з України — зокрема,  Стас Жирков та Ярослава Кравченко. Працюватиме літературна сцена, де плануються читання п’єс та зустрічі з драматургами, презентації книг та поетичних збірок, виступи аматорських музичних і театральних колективів, а також — тематичні зустрічі із запрошеними авторами та діячами. «Ми запланували вечірні кінопокази українських фільмів: «Погані дороги», «Мати Апостолів» і «Заборонений», — орієнтує у програмі фестивалю Олександр Книга.


«Позитивні емоції зміцнюють імунітет, сприяють тому, щоби люди не хворіли, — каже Олександр Книга. — Тому варто відвідувати фестивальні заходи. Скажімо, поспілкуватися з драматургом Андреєм Курейчиком, який змушений був минулого року виїхати з Білорусі. Раджу дивитися вистави київських Театру ім. Франка, Театру на Лівому березі, Молодого театру, Дикого театру...

 

Завжди цікаві театральні експерименти на камерних сценах. Мені хочеться, наприклад, щоб херсонці побачили «Чуваки не святкують, або Ukrainian» із Харкова, де грає Руслан Горовий, який виступатиме і на літературній сцені. Я був у захваті, коли подивився цю виставу. Театральні постановки — це не кіно, яке можна подивитися через роки; кожна вистава відбувається саме тут, коли актор на сцені, а глядач у залі. Чим більше побачить людина — тим багатший її внутрішній світ».