Не святі горшки ліпили: у Тернополі вп’яте пройшов фестиваль гончарства

03.09.2021
Не святі горшки ліпили: у Тернополі вп’яте пройшов фестиваль гончарства

Фестиваль пройшов весело. (Фото з сайту Тернопільської міської ради.)

«Міжнародний фестиваль гончарів «Не святі горшки ліплять» — це не просто можливість виліпити свій власний глиняний витвір мистецтва, це унікальний збір найкращого з творчого середовища України!.. З нами ви познайомитесь зі світом українських традиційних ремесел та відкриєте в собі творця!». Так анонсували свій справді непересічний захід організатори фесту.


Цього року його головною темою була «Кераміка Княжої доби», а програма була більш ніж насиченою і суттєво виходила за рамки прадавнього гончарського ремесла.

 

Відбувалися майстер-класи знаних гончарів та ярмарки виробів народних умільців, глиняні «бої» та глиняна арт-терапія, тематичні виставки та лекції, танцювальні тренінги та реконструкції середньовічних поєдинків, приготування наїдків та напоїв за стародавніми українськими рецетами, уроки народних танців та виступи бардів і поетів.

 

Була навіть презентація книжки відомої української письменниці і громадської діячки Лариси Ніцой «Незламні мураші» та серйозна розмова з авторкою про ментальність українців й інформаційні війни.


Однією з родзинок фестивалю стала і демонстрація роботи єдиної в Україні мобільної печі для випалювання кераміки ємністю 600 літрів, яку привезли з прикарпатського Косова. За словами її творців, тамтешніх керамістів, конструкція такого горнила не має аналогів у цілому світі.

 

Проєкт «Міжнародний фестиваль гончарів «Не святі горшки ліплять» реалізується за підтримки Українського культурного фонду. Його організаторами цьогоріч виступили Тернопільський обласний осередок Національної спілки майстрів народного мистецтва України, Тернопільська міськ­рада та громадські організації «Партнерство» і «Не святі горшки ліплять».