Вандали Сарматського моря: на Тернопільщині знищили унікальну геологічну пам’ятку

31.08.2021

«Мільйони років на території сучасної України зберігалися залишки Сарматського моря. Можливо, зберігалися тому, що віднайшли їх не так давно — у 1983 році. Віднайшли і за 40 років знищили», — так повідомили представники Української природоохоронної групи про те, що на місці унікальної пам’ятки природи «Останці Сарматського моря» поблизу траси Тернопіль—Хмельницький залишилася, по суті, лише величезна потворна яма.

Йдеться про фрагмент стінки кар’єру висотою до 20 метрів, складеної зі щільних вапняків міоценового періоду (понад 5-мільйонна давнина) з рештками водоростей, молюсків, моховаток та коралів.

 

Товариство видобувало вапняк. Видобувало-видобувало, видобувало-видобувало— і повністю знищило геологічну пам’ятку природи, порушивши вимоги статей 6 і 28 Закону «Про природно-заповідний фонд України».


«Цікаво, що жодна з державних служб, які давали дозвіл на розробку корисних копалин у кар’єрі, не врахувала жодних природно-заповідних обмежень. Наразі пам’ятку повністю знищено. На її місці триває розробка породи», — констатують активісти створеної у 2014 році групи, яка працює над питаннями практичної охорони природи.


До Держекоінспекції та Головного управління Держгеокадастру Тернопільської області направили відповідні звернення щодо перевірки дотримання згаданим товариством у ході його діяльності вимог природоохоронного та земельного законодавства.

 

«Ми переконані, що за цим злочином має слідувати кримінальна справа», — пишуть природоохоронці.


Тим часом керівник «Тернопільського кар’єру» Ігор Свідерський повідомив журналістам «Суспільне. Тернопіль» наступне: «Прийнято рішення залучити профільних науковців. Можливо, з Києва, зі Львівського університету чи інших профільних навчальних закладів для вивчення цієї проблеми. В 2017 році отримали позитивний висновок Міністерства довкілля тодішнього, що все в порядку, ми одні з перших отримали ліцензію в Тернопільській області в 1995 році, гірничий відвід отримали, спеціальний дозвіл отримали, відведення земельних ділянок проводимо. Жодних обмежень, застережень чи інших дій не було щодо наявності такого об’єкта».

 

Про те, що за заявою Української природоохоронної групи буде проведено перевірку, повідомив і начальник Держекоінспекції Тернопільської області Роман Нитка, однак для цього чекають погодження від Державної екологічної інспекції України.


Які б уже перевірки не проводилися і якими б не були їх результати, унікальну природну пам’ятку не відновити. Хіба що в результаті перевірок хтось із винних понесе справді серйозну відповідальність і це стане уроком для інших вандалів.

А ТИМ ЧАСОМ...

СБУ заблокувала незаконний видобуток надр у промислових масштабах з території Національного природного парку «Кременецькі гори» у Тернопільській області.

 

Щоденно із заповідної зони ділки вивозили десятки тонн піску і каменю для збуту на чорному ринку.

 

Це призводило до поступового перетворення унікального парку на суцільний кар’єр. За попередніми даними, зловмисники підпільно реалізували природних ресурсів на більш ніж 7 мл.