У Дніпрі діти з особливими потребами навчатимуться у звичайних школах у супроводі асистентів

31.08.2021

Із 1 вересня у Дніпрі 17 дітей з особливими потребами, котрі досі навчалися в спеціалізованих закладах, підуть до звичайних шкіл у супроводі асистентів.

 

Це стало можливим завдяки впровадженню пілотного проєкту Міністерства соціальної політики з відпрацювання державного стандарту супроводу під час інклюзивного навчання.


За словами заступниці начальника управління служби у справах дітей департаменту соціальної політики Дніпровської міської ради Марини Алєксєєвої, минулого навчального року в Обласному центрі соціальних служб за програмою Мінсоцполітики майбутні асистенти дітей з особливими по­требами пройшли навчання з су­проводу таких учнів.


Переважно це батьки, зацікавлені в адаптації своїх дітей у здорове середовище. Тепер їм не доводиться обирати — віддавати дітей до спецзакладів, щоб мати змогу працювати чи особисто займатися їхнім вихованням і отримувати за це грошову допомогу.

 

До програми навчання також залучалися громадські організації, які працюють з особливими дітьми та допомагають їхнім батькам.


Міська рада Дніпра знайшла можливість додатково ввести 25 штатних одиниць (соціальних робітників) до структури Дніпровського міського центру соціальних служб, заклавши у бюджет відповідні кошти. На 2021 рік на оплату праці цих співробітників у міському бюджеті передбачено понад 1,5 млн грн.


Супровід асистентів під час інклюзивного навчання отримають переважно діти з ДЦП. У них з’явиться можливість не лише відвідувати школу, а й позашкільні гуртки, музичні та художні школи тощо. Родини самі обирали школи, в яких буде зручно навчатися їхнім дітям.


Якщо батьки дітей з особливими потребами не хочуть втрачати роботу, але хочуть, щоб діти навчалися в інклюзивних класах і жили в домашніх умовах, вони мають укласти договір з асистентом. Наразі підписано п’ять таких договорів.


Загалом у пілотному проєкті взяли участь 10 областей. Та лише в Дніпрі напрацювали відповідні стандарти і втілили їх у життя ще до затвердження на державному рівні.


«Саме регіони мають стати локомотивами розвитку інклюзії в Україні. Кожен такий реалізований проєкт — великий успіх для всієї держави. Я вдячна місцевим управлінцям, владі міста за небайдужість і професіоналізм. Міністерство соціальної політики і надалі буде створювати всі умови для підтримки громад, які прагнуть забезпечити рівні умови для всіх», — зазначила міністерка соціальної політики Марина Лазебна.