Зелений символ для України: битва за великий герб у Раді продовжиться у вересні

27.08.2021

На позачерговому засіданні в День Незалежності, 24 серпня, Верховна Рада 257 голосами підтримала президентський проєкт про великий герб.

 

«Але для повного ухвалення треба конституційну більшість — 300 депутатів. Такої підтримки в Зеленського поки що немає. Тому доля тризуба буде вирішуватися вже у вересні. Треба далі впливати на народних обранців, щоб вони не підтримали ідею спотворити по-справжньому великий український герб — тризуб», — так прокоментував події святкового дня у залі парламенту народний депутат від «Європейської Солідарності» Володимир В’ятрович.


Уся фракція «ЄС» участі в голосуванні за законопроєкт не брала. Такої ж позиції притримувався і «Голос». Відмовилася голосувати й «Опозиційна платформа — За життя!». Правда, в «опозиціонерів» свої аргументи і вони у звичному для них репертуарі. Як ідеться в оприлюдненій на сайті політсили заяві, «у проєкті герба вліпили корону, яка виглядає дико для демократичної республіки.

 

Там знайшлося місце для символів Львова, але не знайшлося місця для символів півдня та сходу України. Проєкт повністю занурений у «західнянське» минуле і не містить жодного символу майбутнього для країни. Мабуть, уявити це майбутнє нинішня влада просто не в змозі».


Під час обговорення законопроєкту №5712 депутат «ЄС» Микола Княжицький нагадав, що «колись комуністи, ненавидячи тризуб, намагалися розмити наш символ і записали в Конституцію, що там мають бути інші елементи, зокрема козак».

 

«Але треба віддати належне Віктору Ющенку та Юлії Тимошенко, які свого часу не винесли цю ідею на голосування в сесійний зал. Вірю, що фракція «Батьківщина» і цього разу, як і тоді, не підтримає цієї містифікації», — додав Княжицький. Але «Батьківщина» в підсумку таки дала 13 голосів «за».


Володимир Зеленський, який виступав у святковій частині засідання ВР, відверто зізнався, що ідея великого герба належить першому президенту Кравчуку. «Це його ідея, його мрія... Нехай буде здоровим», — сказав Зеленський про Кравчука, який зараз важко хворіє після операції.


«Уся Конституція України — це система компромісів, — апелював на слова Княжицького про комуністів перший заступник голови ВР України Руслан Стефанчук. — Якби їх не було, за Конституцію б не проголосували 315 народних депутатів. І тому нам сьогодні треба не сперечатись, а виконувати положення Основного Закону України». Виникає запитання: а чи не простіше скасувати цю вимогу Конституції? «Оскільки ст. 20 (про державні символи. — Авт.) міститься в першому розділі Конституції України, то для її зміни потрібно проводити всеукраїнський референдум. Вартість одного референдуму — орієнтовно 2 млрд грн», — зазначив Стефанчук.


Отже, у вересні ВР знову повернеться до питання герба, аби втілити в життя «мрію Кравчука». Нехай Леонід Макарович одужує, а його мрія все ж хай залишиться мрією.