Після перемоги над «Монако» «Шахтар» став на крок ближче до групового раунду Суперліги

20.08.2021
Після перемоги над «Монако» «Шахтар» став на крок ближче до групового раунду Суперліги

Бразильський новачок «гірників» Педріньйо приніс перемогу своїй команді в Монако. (Фото з сайту ФК «Шахтар».)

Змінивши після втрати чемпіонського титулу головного тренера, керівництво донецького «Шахтаря» чітко дало зрозуміти, чого чекає від італійця Роберто Де Дзербі.


І, зрозуміло, першим у пріоритеті завдань для нового очільника «гірників» на нинішній сезон стояв вихід команди до групового раунду Ліги чемпіонів.


У протистоянні з бельгійським «Генком» особливих проблем підопічні Де Дзербі не мали. Власне футбольні представники Бельгії й раніше не надто псували «помаранчево-чорним» нерви в єврокубках.


Водночас «Монако» — третій колектив минулого чемпіонату Франції — суперник значно серйозніший. У попередньому сезоні «монегаскам» удалося двічі переграти іменитий «ПСЖ», тож у «Шахтарі» розуміли, що успішно подолати заключний етап кваліфікації ЛЧ-2021/2022 буде непросто.


Представляючи футбольній громадськості України Де Дзербі, керівники донецького клубу характеризували 42-річного наставника як представника нової генерації тренерів, котрий сповідує яскравий відкритий та атакувальний футбол.


Однак у гостьовій зустрічі проти «Монако» італійський наставник «гірників» запропонував супернику закритий варіант гри. Той, хто очікував побачити на стадіоні «Луї II» український «клон» «Барселони», серйозно прорахувався.

 

Жвавим та активним «Шахтар» був лише на старті поєдинку, допоки не відкрив рахунок у матчі, після чого відчутно «просів».

 

Як результат, у голкіпера донецького клубу з’явилося чимало роботи. Але 20-річний Анатолій Трубін натиск витримав і допоміг своїй команді залишити ворота «на замку», ставши при цьому головним героєм матчу.


Утім ключовим моментом поєдинку все ж слід вважати результативний удар на 19-й хвилині бразильського новачка «Шахтаря» — Педріньйо, купленого в міжсезоння за 18 млн євро у «Бенфіки».


«Головне — результат! Перемога за нами», — наголосив півзахисник шахтарського клубу Тарас Степаненко, маючи на увазі подвійне враження від гри українського віцечемпіона в Монако.

 

До речі, Степаненко — один з небагатьох українців, хто захищав кольори «Шахтаря» на «Луї II». У стартовому складі «Шахтаря» їх узагалі було лише двоє — Трубін та Матвієнко.

 

Ближче ж до завершення двобою, коли натиск суперника зростав, а сили іноземних лідерів «Шахтаря» залишали, на полі з’явилося ще троє наших співвітчизників — Степаненко, Коноплянка та Сікан.


Зрештою, здобутої «гірниками» в гостях мінімальної переваги замало, аби спокійно почуватися перед домашньою грою-відповіддю. Утім після гостьових 1:0 шансів у них на груповий раунд ЛЧ усе ж більше, ніж у суперника. Хоча Де Дзербі наголошує, що в парі «Шахтар» — «Монако» фаворита немає.


«У нас дуже погано з математикою, тому про розподіл шансів узагалі не думаємо. У повторній грі буде дуже складно. «Монако» приїде, щоб пройти далі. А в «Шахтаря» є традиції, ми їх повинні поважати та пробитися в груповий раунд», — наголосив Де Дзербі.


До слова, через урочистості, що відбуватимуться на НСК «Олімпійський» в День незалежності, «гірники» будуть змушені прийняти «монегасків» 25 серпня не в Києві, а в Харкові.

 

Головну футбольну арену країни, котра в останні кілька років вважається домашньою для «Шахтаря», фізично не встигнуть переорієнтувати зі святкового на футбольний лад. Утім і харківський стадіон «Металіст» добре знайомий «шахтарям». І підтримку свою вони там теж мають.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Кваліфікація. «Плей-оф». Перша гра. «Монако» (Франція) — «Шахтар» (Україна) — 0:1 (Педріньйо, 19).